Veel moeders vragen zich af wat nu de voordelen van flesvoeding zijn in vergelijking tot het bieden van borstvoeding. Flesvoeding kan in de basis in twee vormen worden gegeven. Je kunt moedermelk uit de fles geven of je geeft zuigelingenmelk uit de fles. Wanneer je moedermelk uit de fles geeft, dan profiteer je van de voordelen van borstvoeding. Wij hebben je eerder al verteld over deze belangrijke voordelen van borstvoeding. Nu willen wij ook graag de voordelen van flesvoeding belichten, waarbij we dus bedoelen het voeden van zuigelingenmelk of opvolgmelk aan je baby.

De voordelen van flesvoeding zijn van andere waarde

Wanneer we de voordelen van flesvoeding naast die van borstvoeding leggen, dan wordt direct duidelijk dat de voordelen van flesvoeding van een heel ander niveau zijn. Wil je puur op basis van voedingsstoffen de beste keuze maken voor je baby? Dan is borstvoeding altijd de beste optie. Toch kan dit voor jou gewoon heel onprettig, pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn. Je kunt dan prima kiezen voor flesvoeding van goede kwaliteit. De voordelen van borstvoeding liggen vooral op het gebied van gezondheid, terwijl de voordelen van flesvoeding voornamelijk emotioneel en praktisch van aard zijn. Wij geven je inzicht in 5 belangrijke voordelen van flesvoeding.

1. Je hebt meer vrijheid

Als moeder heb je aanzienlijk meer vrijheid als je flesvoeding geeft dan wanneer je borstvoeding geeft. Geef je borstvoeding? Dan moet je eigenlijk altijd zelf in de buurt zijn als je baby honger krijgt. Wanneer je flesvoeding geeft, dan kun je het voeden van je baby ook eens aan iemand anders overlaten als je zelf even van huis weg moet of wilt. Je hebt meer vrijheid, wat zeker ook voordelen oplevert als je weer aan het werk wilt.

2. Je weet hoeveel je baby binnenkrijgt

Het is altijd goed om te weten hoeveel je baby daadwerkelijk binnenkrijgt. Dit maakt het makkelijk om een voedingsschema  aan te houden en het valt je direct op als je baby te weinig tot zich neemt. Eén van de voordelen van flesvoeding ten opzichte van borstvoeding is dan ook dat je precies kunt zien of je baby voldoende voeding binnenkrijgt. Als je borstvoeding geeft kun je dit niet controleren.

3. Het aantal voedmomenten neemt af

Baby’s die flesvoeding krijgen hoeven niet zo vaak gevoed te worden als baby’s die borstvoeding krijgen. Natuurlijk geldt in beide gevallen dat het aantal voedmomenten per dag met de tijd afneemt. In de eerste weken geeft je baby duidelijk aan wanneer hij of zij honger heeft. Als je borstvoeding geeft, dan zal dit aanzienlijk vaker gebeuren dan wanneer je flesvoeding geeft.

4. Meer mensen kunnen een band met de baby opbouwen

Het voedmoment is ook het moment waarop er een band wordt opgebouwd met de baby. Geef je borstvoeding, dan ben jij als moeder vanzelfsprekend de enige die op die manier een band met de baby kan opbouwen. Wanneer je flesvoeding geeft, dan kunnen ook anderen door middel van voeden een band opbouwen met de baby. De meest belangrijke persoon hierin is natuurlijk de vader, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld ook broertjes en zusjes op die manier een eerste band op laten bouwen.

5. Voordelen van flesvoeding voor jou als moeder

Lichamelijk zitten er ook enkele voordelen aan flesvoeding voor jou als moeder. Een deel van de vrouwen vindt het emotioneel lastig om borstvoeding te geven. De drempel van het zelf voeden van je baby ligt lager bij flesvoeding, waardoor het mogelijk emotioneel minder zwaar wordt. Maak gebruik van een voedingskussen om het moment tussen jou en je baby vooral speciaal te maken. Daarnaast zijn er ook vrouwen die veel ongemak of zelfs pijn ervaren tijdens het geven van borstvoeding. Pijnklachten tijdens het geven van borstvoeding kunnen behoorlijk intens zijn en voor de duur van een aantal weken aanhouden. Een belangrijk voordeel van flesvoeding is dan ook dat je deze pijnklachten niet ervaart. Het kan voor jou dus zeker de beste oplossing zijn als je gewoon echt veel last hebt van het bieden van borstvoeding.

185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen, Teddy
69.95
185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen, Teddy
69.95
185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen, Velvet
65.95

Zitten er ook nadelen aan flesvoeding?

Er zitten helaas ook wel een aantal nadelen aan flesvoeding ten opzichte van borstvoeding. Een heel belangrijk nadeel is dat flesvoeding niet dezelfde bescherming tegen infecties, ziekten en aandoeningen geeft als moedermelk. Daarnaast brengt het bieden van flesvoeding ook kosten met zich mee. Je hebt niet alleen de voeding zelf nodig, maar je moet ook andere zaken aanschaffen, zoals flessen en rubberen spenen. Uiteraard is het ook zo dat borstvoeding altijd beschikbaar is, terwijl je flesvoeding eerst nog klaar moet maken en op moet warmen tot de juiste temperatuur als je kindje honger krijgt.

De voordelen van flesvoeding combineren met borstvoeding

Het is zeker niet zo dat je altijd een keuze moet maken tussen borstvoeding of flesvoeding. Voor jou kan een combinatie van beide misschien wel de beste oplossing zijn. Dit is heel persoonlijk en is vooral aan jou om te gaan ontdekken. Bestel bij ons een praktisch voedingskussen dat zowel bij het bieden van borstvoeding als bij het geven van flesvoeding zorgt voor meer comfort voor jou en je baby. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *