Bekkenpijn en zwanger. Helaas gaat het voor veel vrouwen samen. Er zijn vrouwen die eigenlijk al vanaf de pubertijd regelmatig met bekkenpijn te maken hebben, wat erger wordt tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Andere vrouwen ervaren uitsluitend bekkenpijn als zij zwanger zijn of in de periode na de bevalling. Bekkenpijn is er dan ook in diverse vormen, van bekkenpijn bij de zwangerschap tot bekkenpijn tijdens de overgang. Wat kun je er nu aan doen? Snoozzz.com geeft je meer informatie en een aantal handige tips tegen bekkenpijn.

Wat is bekkenpijn en waar zit bekkenpijn precies?

Wat is bekkenpijn nu precies? Dit uit zich niet bij elke vrouw hetzelfde. Voor de ene vrouw gaat het om een zeurende pijn, terwijl de andere vrouw een stekende of branderige pijn ervaart. Ditzelfde geldt eigenlijk wanneer we kijken naar waar zit de bekkenpijn precies. De ene vrouw heeft vooral pijnklachten aan de voorzijde van het lichaam, terwijl de andere vrouw vooral pijn ervaart aan de kant van de rug en de billen. Dit zorgt er ook voor dat de bekkenpijnsymptomen uiteenlopend zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen of pijnklachten werkelijk bekkenpijnsymptomen zijn of toch een andere oorzaak kennen.

Hoe voelt bekkenpijn – de symptomen

Wanneer je nooit eerder bekkenpijn hebt ervaren, dan kan het lastig zijn om de symptomen te herkennen. Soms worden de symptomen wel eens verward met symptomen die een andere oorzaak kennen, zoals menstruatiepijn symptomen. De meest voorkomende bekkenpijnsymptomen zijn:

  • Pijnklachten over het bekken aan de voorzijde (bij het schaambeen)
  • Buikpijn laag in de buik (onderbuik)
  • Pijnklachten in de liesstreek
  • Pijnlijke heupen
  • Pijnklachten aan één of beide zijden van de onderrug en / of billen

Bekkenpijn bij zwangerschap

Veel vrouwen ervaren bekkenpijn bij de zwangerschap. Ervaar je extreme bekkenpijn en ben je zwanger? Dan is het aan te raden om de huisarts te bezoeken. In geen geval mogen de pijnklachten zo erg worden dat je niet meer kunt functioneren. Bekkenpijn bij zwangerschap kent diverse oorzaken. Tijdens de zwangerschap worden de banden losser, waardoor het bekken ongelijkmatige bewegingen kan gaan maken. De extra beweging kan de pijn veroorzaken. Naar mate je baby groeit kan dit ook zorgen voor een verandering van houding, waardoor het bekken en de onderrug zwaarder worden belast. De bekkengordel gewrichten kunnen verkeerd uitgelijnd raken, baak door veranderde spieractiviteit en toegenomen beweging. Ook dit kan zorgen voor bekkenpijn en vooral ongemak. Tot slot kan ook de positie van de baby de bekkenpijnsymptomen veroorzaken.

185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen, Polyester, Teddy
69.95
185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen, Polyester, Velvet
69.95
185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen, Polyester, Teddy
69.95

Bekkenpijn na bevalling

Ervaar je bekkenpijn na de bevalling? In verreweg de meeste gevallen trekt deze bekkenpijn weer weg na een periode van rust, al blijft het natuurlijk wel heel erg vervelend. Tijdens een vaginale bevalling kunnen de bekkenbodemspieren zich uitrekken tot wel drie maal hun eigen lengte. Op het moment dat de baby daadwerkelijk geboren wordt, ontstaat er als het ware een trauma in de spieren, zeker wanneer deze op het moment van de doorgang van de baby verkrampen. Dit is de belangrijkste oorzaak van bekkenpijn na de bevalling. Het komt voor dat de bekkenspieren en -weefsels scheuren of beschadigen tijdens de bevalling. Dit leidt tot perineale pijn (in het gebied tussen de anus en vagina) of bekkenpijn. Complicaties bij genezing, zoals slechte genezing of infectie, kunnen verergerende pijn veroorzaken. Wanneer de pijnklachten erg lang aanhouden is het aan te raden even naar de huisarts te gaan.

Bekkenpijn bij overgang

Vrouwen die in de overgang raken kunnen ook last krijgen van bekkenpijn en de oorzaak is eigenlijk vergelijkbaar met de oorzaak van bekkenpijn als je zwanger bent of na de bevalling. Bekkenpijn bij de overgang wordt veroorzaakt door banden en spieren rondom je bekken die aan het verslappen zijn. Voor veel vrouwen beperkt deze bekkenpijn zich tot milde, zeurende pijnklachten in de onderrug. Helaas zijn er ook vrouwen die extreme bekkenpijn ervaren tijdens de overgang. In bepaalde gevallen kan de bekkenpijn ervoor zorgen dat je in je bewegingen belemmerd wordt. Is dit het geval? Ga dan naar de huisarts. In de meeste gevallen zal je een verwijzing ontvangen voor bekken(bodem)therapie, wat vaak zorgt voor een goede afname van de klachten.

Bekkenpijn bij menstruatie

Menstruatie brengt diverse soorten pijn met zich mee. Er zijn vrouwen die enkel wat zeurderige pijn ervaren in de onderbuik, terwijl andere vrouwen ook last hebben van behoorlijke pijn in de rug, in de bovenbenen en bijvoorbeeld de borsten. Ondraaglijke bekkenpijn komt helaas ook voor bij een kleiner percentage vrouwen. Deze ondraaglijke bekkenpijn valt onder de menstruatiepijnen en wordt ook wel primaire dysmenorroe genoemd. Het begint vaak kort nadat je menstruatie is begonnen. Er kan ook sprake zijn van secundaire dysmenorroe. In dat geval is er ook nog een andere oorzaak, waardoor de klachten langer aanhouden. Ervaar je tijdens je menstruatie veel bekkenpijn? Het advies kan een beetje gek zijn, maar het beste wat je kunt doen is seks hebben. Dit ontspant de bekkenspieren namelijk, waardoor de klachten vaak snel afnemen.

Chronische bekkenpijn – diverse oorzaken

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap en bekkenpijn na de bevalling zijn vormen die vaak vanzelf weer overgaan. Helaas geldt dit niet voor alle varianten. Er zijn vrouwen die last hebben van chronische bekkenpijn. Chronische bekkenpijn kent verschillende oorzaken. Er zijn meerdere aandoeningen die zorgen voor chronische bekkenpijn:

  • Dyspareunie (voornamelijk bekkenpijn tijdens de seks)
  • Dysmenorroe (voornamelijk bekkenpijn tijdens de menstruatie)
  • Endometriose (sterker wordende bekkenpijn tijdens de menstruatie)
  • Adenomyose (pijnlijke menstruatiekrampen met meer bloedingen)
  • Mittelschmerz (ook wel ovulatiepijn genoemd – vaak 3 dagen rond de ovulatie)

Meest voorkomende behandelingen van bekkenpijn

De beste behandeling van bekkenpijn is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Bekkenpijn als je zwanger bent en bekkenpijn na de bevalling gaan meestal vanzelf weer over en hoeven niet behandeld te worden. Rust is vaak voldoende. Ervaar je maandelijks sterke bekkenpijn of is er sprake van chronische bekkenpijn? Dan zal een specialist onderzoeken welke behandeling van de bekkenpijn het best passend is voor jou. Onder de meest voorkomende behandelingen van bekkenpijn vinden we:

  • Chirurgie
  • Warmtetherapie en spierverslappers
  • Fysiotherapie
  • Voedingstherapie
  • Biofeedback
  • Acupunctuur

Bekkenpijn zwangerschap tips

Ervaar je bekkenpijn tijdens de zwangerschap? Dan kan deze pijn je erg belemmeren in de functioneren. Je kunt een aantal dingen doen om de bekkenpijn te verminderen en er op een betere manier mee om te gaan. Wij geven je graag een aantal praktische tips:

  • Wees zo actief mogelijk binnen je eigen pijngrenzen.
  • Vermijd activiteiten die de pijn erger maken.
  • Neem rust op elk moment dat je die mogelijkheid hebt.
  • Draag platte, ondersteunende schoenen.
  • Kleed jezelf zittend aan (voorkomt op 1 been staan).
  • Houd je knieën bij elkaar bij het in en uit de auto stappen (extra tip: leg een plastic zak op de stoel, zodat je makkelijker kunt draaien).
  • Leg in de nacht een kussen tussen je benen (ons zwangerschapskussen is hier ideaal voor!)
  • Voorkom duwende en trekkende bewegingen, zoals stofzuigen.

Blijf je last houden van bekkenpijn?

Bekkenpijn kan lang aanhouden, ook na de bevalling. Hoe lang het precies duurt is voor elke vrouw persoonlijk. Heb je het gevoel dat het wel erg lang duurt? Aarzel dan niet en bezoek de huisarts. Vaak is er een eenvoudige oplossing om je pijnklachten te verminderen. Ons zwangerschapskussen kun je overdag ook in de rug leggen om de pijnklachten te laten afnemen. Het helpt je om je lichaam minder zwaar te belasten, ook tijdens het voeden van je baby na de bevalling. Heb je nog vragen aan ons? Neem dan gerust contact met ons op.