Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent, poppen in je hoofd waarschijnlijk meteen de leukste ideeën op over babynamen, schattige kinderkleertjes en de mooiste babykamer. Vooral vrouwen weten vaak al precies hoe ze het willen hebben. Een baby heeft alleen vaak hele andere wensen en eisen dan de kleur van het behangetje. Voor hem zijn veiligheid en rust belangrijk. Wij zetten graag voor je op een rijtje wat belangrijke punten zijn om rekening mee te houden bij de inrichting van de babykamer: waar moet je op letten?

Tips voor het inrichten van je babykamer:

  • Wanneer je van plan bent om de babykamer of bijvoorbeeld het wiegje van de baby opnieuw te verven, houd er dan rekening mee of er schadelijke stoffen in de verf zitten. Gebruik verf op waterbasis en zorg ervoor dat je niet alleen tijdens het verven de ruimte goed ventileert, maar ook daarna nog. Beter nog is het om het verven aan een partner of iemand anders over te laten. Want als jij de schadelijke dampen inademt, kan dat ook schadelijk zijn voor de baby in je buik. En straks als je baby aan het wiegje gaat knabbelen, wil je ook niet dat dat schadelijk kan zijn. Begin op tijd met schilderen zodat de lucht nog op tijd kan verdwijnen.
  • Kies verder voor rustige kleuren en vermijd hele drukke prints, je baby kan hier erg onrustig van worden. Als je baby wat ouder is, kun je gemakkelijk kleuraccenten en drukkere prints toe gaan voegen. Zo heb je niet meteen een nieuwe inrichting nodig en pas je de inrichting eenvoudig aan aan de leeftijd van je kindje. Heb je veel kleine spulletjes die je graag een mooi plekje wilt geven, kies dan voor een letterbak of plankje bijvoorbeeld.
  • Zet het wiegje of ledikantje niet te dicht in de buurt van de verwarming of in de volle zon. Omdat je baby’tje zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed onder controle kan houden, raakt hij snel oververhit. En je wilt ook niet dat hij met zijn handje per ongeluk de verwarming aan kan raken en zich verbrandt. Zet het bedje daarnaast niet op de tocht.
  • Gebruik altijd een NIEUW babymatras, gebruik nooit een tweedehands matras voor je baby.  En zorg ervoor dat de tijk (hoes) op 60 graden kan worden gewassen in de wasmachine.
  • Let op voor losse kabels, snoeren en gordijnkoorden waar je baby mogelijk aan kan gaan trekken of verstrikt in kan raken.
  • Dek stopcontacten af met een voor baby’s geschikt plaatje en let op met ramen. Zorg ervoor dat deze niet eenvoudig te openen zijn en zet er ook geen meubeltjes voor waar je kindje op kan gaan klimmen als hij wat ouder is.
  • Denk goed na over wat de beste plek voor bepaalde spullen is. Als je baby’tje op de commode ligt, moet je snel bij de billendoekjes kunnen of even een schone romper of badcape kunnen pakken, zonder dat je daarvoor je baby alleen hoeft te laten liggen.
  • Verder is een handige stoel ideaal om in te zitten als je je kindje ’s nachts voedt of troost. Helemaal in combinatie met een Snoozzz voedingskussen natuurlijk!

En geniet van deze leuke voorbereiding! Verzamel plaatjes, maak een moodboard en leef je helemaal uit. Dan is het daarna extra genieten van het resultaat!