Natuurlijk is veilig slapen voor je baby belangrijk, maar wanneer slaapt een baby nu veilig en met welke dingen moet je rekening houden? Veel ouders worstelen met deze vragen. Dat is ook logisch, want er bestaan veel ‘horrorverhalen’ over de slaap van de baby. Ervaart jouw baby slaapproblemen of ben je bang dat jouw baby tijdens de slaap een onveilige houding aanneemt? Snoozzz.com vertelt je graag meer over veilig slapen van de baby én over zaken waar jij als ouder rekening mee moet houden.
Babymatras kopen
De kern van de Snoozzz Comfort babymatras is gemaakt van de beste kwaliteit koudschuim met een hoge veerkracht, wat belangrijk is voor de goede ontwikkeling van de wervelkolom.
Bekijk hier het babymatrasHoe ga je om met een baby met slaapproblemen?
Merk je slaapproblemen bij je baby op? Dan is het belangrijk om te weten dat dit verschillende oorzaken kan hebben. Eerder al benoemden wij de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij de baby, waarbij we je natuurlijk ook tips hebben gegeven om deze problemen op te lossen. Voor veel baby’s geldt dat zij vanzelf beter gaan slapen wanneer zij wat ouder worden. Een baby moet alles leren en dat betekent ook dat je baby moet leren om een gezond slaapritme te ontwikkelen. Je baby weet niet direct vanaf de geboorte het verschil tussen dag en nacht, bijvoorbeeld. Een baby met slaapproblemen groeit dan ook vaak binnen korte tijd al over deze problemen heen. Merk je slaapproblemen bij je baby op waar je je echt zorgen over maakt? Dan is het natuurlijk altijd aan te raden om even langs de huisarts te gaan.
Ontdek het slaapritme van je baby
Veilig slapen van de baby is in de ene periode anders dan in de andere periode. Zeker in het eerste jaar wil je bijvoorbeeld zeker zijn dat je baby op de rug slaapt, maar er komt ook een moment waarop het prima is om je baby op de zij of op de buik te laten slapen. Daarnaast heeft iedere baby te maken met een eigen slaapritme. Het slaapritme van een baby is uniek en dat betekent dat dit voor elk kindje anders kan zijn. Je kunt eens ontdekken wat nu een gemiddeld slaapritme van de baby per maand is, zodat je kunt vergelijken in hoeverre jouw baby al een goed en gezond slaapritme heeft ontwikkeld.
Veilig slapen baby: altijd op de rug?
Kijken we puur naar het veilig slapen van de baby, dan is er een heel belangrijke hoofdregel: Laat je baby altijd – altijd – altijd op de rug slapen. Pasgeboren baby’s dragen het risico op wiegendood met zich mee wanneer zij niet op de rug slapen. Het spreekt voor zich dat dit de grootste nachtmerrie van ouders is. Dus, ja, veilig slapen van je baby betekent altijd op de rug slapen. Dit geldt zeker voor de eerste maanden. Verreweg de meeste experts raden met klem aan om de baby tot de leeftijd van 12 maanden op de rug te laten slapen.
Je baby wil niet op de rug slapen, en nu?
De baby moet veilig slapen en dat betekent dat je baby op de rug moet slapen. Helaas zijn er baby’s die echt een hekel lijken te hebben aan slapen op de rug. Je kunt dan eens proberen om je baby te laten slapen in een slaapwikkel. Dit zorgt voor meer comfort, veiligheid en geborgenheid voor je baby, terwijl je baby ook goed op de rug blijft liggen tijdens de slaap. Veel baby’s vinden het prettig om op de zij te slapen. Een baby op de zij laten slapen is echter geen goed idee zolang je kindje de eerste verjaardag nog niet heeft gevierd. Als ouder is het lastig om te voorkomen dat je kindje zelf in de slaap op de zij draait. Dit kun je wel effectief voorkomen door gebruik te maken van een slaapwikkel.
Wanneer kan een baby veilig op de buik slapen?
Veel baby’s vinden het heerlijk om op de buik te liggen. Voor sommige baby’s is dit gewoon een heel comfortabele positie, voor andere baby’s heeft dit ook te maken met krampjes die worden ervaren. Buikslapen kan voor een baby heel prettig zijn, maar wanneer kan een baby veilig op de buik slapen? Dit kan echt pas na een jaar. In ons artikel over buikslapen lees je hier natuurlijk alles over. Als je merkt dat je baby graag op de buik slaapt, dan kan het heel verleidelijk zijn om je baby op de buik in de wieg te leggen. Doe dit echter niet, want buikslapen verhoogt het risico op wiegendood aanzienlijk, zeker in de eerste maandjes.
Wanneer kan een baby veilig op de zij slapen?
Een baby op de zij laten slapen is evenmin aan te raden dan je baby op de buik leggen om te gaan slapen. De vraag ‘Wanneer mag een baby op de zij slapen?’ wordt dan ook eigenlijk hetzelfde beantwoord als de vraag wanneer een baby op de buik mag slapen. In het eerste levensjaar van je baby is het van essentieel belang dat je kindje op de rug slaapt. Sommige baby’s kunnen een hele slaap lang in de houding blijven liggen waarin je de baby neerlegt in de wieg. Andere baby’s beginnen al snel met woelen en draaien. Ben je bang dat jouw kindje zelf midden in de slaap op de buik of de zij draait? Gebruik dan een slaapwikkel voor veilig slapen voor je baby.
Veilig samen slapen met de baby in jouw bed?
Veel ouders vragen zich ook af of het veilig is om de baby in hun bed te laten slapen. Deze gedachte is met name verleidelijk voor ouders die een ‘huilbaby’ hebben. Zodra de baby in de eigen wieg ligt begint de baby te huilen. Dit kan zeker het geval zijn omdat de baby de ouders mist. Vanuit deze gedachte willen ouders de baby tijdelijk bij hun in bed laten slapen. Is dit verstandig? Nee, dat is het niet. Veilig slapen voor de baby kan niet in een volwassen bed. Dit zorgt niet alleen voor een toename van het risico op wiegendood, maar het zorgt ook voor risico’s op verstikking en verdrukking. Veilig slapen is voor je baby belangrijk en dat moet echt in de eigen wieg of het eigen ledikantje.
Veilig slapen baby: conclusie
Jij wilt natuurlijk dat je baby veilig kan slapen. Dit kan alleen in de eigen wieg of het eigen ledikant. Wel is het natuurlijk mogelijk om de wieg tijdelijk in je slaapkamer te zetten als je baby slaapproblemen ervaart. Veilig slapen van de baby is uitsluitend mogelijk wanneer de baby op de rug slaapt. Laat een baby jonger dan 12 maanden nooit op de zij of de buik slapen. Draait je kindje zelf in de slaap en maak je je hier zorgen over? Gebruik dan een slaapwikkel om zeker te zijn dat je kindje op zijn of haar rug blijft liggen. Is jouw baby een moeilijke slaper en vraag je je af wat er aan de hand is? Weet dan dat je hiervoor altijd een afspraak mag maken bij je huisarts. Heb jij nog vragen aan ons? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.