Je baby slaapt niet en daar maak jij je zorgen om. Dat is natuurlijk heel logisch. Als ouder ga je ervan uit dat je baby gewoon lekker slaapt, zowel in de nacht als overdag. Je weet dat baby’s veel slaap nodig hebben, zeker ook voor de ontwikkeling. Het is dan heel vervelend als je baby niet slaapt en je eigenlijk niet goed weet waarom niet. Snoozzz.com vertelt je meer over de slaap van je baby. Belangrijker nog, we beantwoorden de vraag “Mijn baby slaapt niet, wat nu?”

De baby slaapt niet: oorzaak reflux

Je baby slaapt onrustig, zowel overdag als in de nacht. Vaak spuugt je baby of maakt je kindje slikgeluiden. Soms is je baby onrustig in de avond, maar het kan ook zijn dat je opmerkt dat je baby onrustig is na voeding. Zie je je baby onrustig drinken en vervolgens onrustig slapen? Dan kan dit te maken hebben met reflux, wat bij veel baby’s voorkomt. Je baby drinkt onrustig de fles en kan soms al vrij snel weer melk op gaan geven. Dit is een symptoom van reflux. Je kunt gebruik maken van een refluxkussen om de klachten te verminderen en direct te zien of je baby dan ook beter slaapt. Zijn de klachten sterk aanwezig? Dan is het goed om een bezoek aan de huisarts te brengen.

De baby slaapt niet overdag

Je baby slaapt niet overdag, je baby slaapt slecht overdag of je baby slaapt overdag kort. Drie verschillende slaapproblemen die allemaal te maken kunnen hebben met een aantal oorzaken. Een veel voorkomende oorzaak van alle drie de slaapproblemen bij je baby is oververmoeidheid. Wanneer je baby té moe is, dan kan je baby niet meer slapen. Het gebrek aan slaap overdag maakt je baby nog vermoeider en zo kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Je baby valt niet zelf in slaap als je baby te moe is. Het is goed om je baby te helpen extra ontspannen, bijvoorbeeld door je baby te wiegen tot hij of zij in slaap valt. Andere oorzaken van deze slaapproblemen zijn van tijdelijke aard. Hierbij kun je denken aan een verkoudheid of het doorkomen van tandjes.

Je baby slaapt niet door

Een ander probleem dat veel voorkomt is dat de baby niet door kan slapen in de nacht. Je baby slaapt slecht ’s nachts of je baby slaapt onrustig en laat veel kreunen horen. Dit kan duiden op krampjes, zeker wanneer je baby geluidjes maakt. Een andere veel voorkomende oorzaak van slecht door slapen in de nacht is het niet herkennen van een dag- en nachtritme. Je baby weet niet wanneer het dag of nacht is. Probeer je baby overdag wat langer wakker te houden. Helpt dit om je baby beter te laten door slapen in de nacht? Dan leer je jouw baby op die manier wanneer het nacht is. Tot slot kan ook angst een oorzaak zijn als je baby ’s nachts slecht slaapt. Baby’s kunnen heel gehecht zijn aan de ouders, waardoor zij onrustig en angstig worden wanneer zij alleen worden gelaten.

Je baby slaapt niet: de meest voorkomende oorzaken

Je baby slaapt niet of je baby laat een onregelmatig slaappatroon zien. Veel baby’s hebben een periode waarin zij slechter slapen of onrustig slapen. Als je baby niet slaapt, dan is de kans groot dat dit te maken heeft met één van de 5 meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij baby’s. Natuurlijk nemen wij deze oorzaken graag met je door.

1. Je baby weet niet of het dag of nacht is

Voor een baby is het niet zo makkelijk als voor volwassenen om te weten wanneer het dag is en wanneer het nacht is. Sommige baby’s draaien het ritme op den duur vanzelf om, waardoor de baby overdag wat vaker slaapt en in de nacht slecht slaapt, onrustig slaapt of vrijwel niet slaapt. Merk je dat je baby niet slaapt in de nacht, maar overdag meer slaapt dan voorheen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een omgekeerd ritme, dat gelukkig maar tijdelijk is. Je kunt dit het best verhelpen door je baby overdag meer wakker te houden. Daarnaast is het ook goed om overdag extra met je baby naar buiten te gaan. Het natuurlijk daglicht helpt om het juiste dag- en nachtritme weer terug te vinden.

2. Je baby slaapt niet omdat je baby honger heeft

Dat kan niet! De baby heeft twee uur geleden nog de fles of de borst gehad! Veel ouders vinden het onvoorstelbaar dat een baby zo snel alweer honger kan hebben. Borstvoeding wordt nog sneller verteerd dan flesvoeding, dus dan heeft je baby vaak nóg sneller weer honger. Het is goed mogelijk dat je baby niet slaapt, omdat je baby gewoon alweer honger heeft. Honger en dorst behoren tot de meest voorkomende oorzaken van niet slapen bij baby’s. Slaapt je baby na het voeden ook niet? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

3. Je baby voelt zich niet lekker

Je baby slaapt niet of slaapt slecht als je baby ongemak ervaart. Wanneer je baby zich niet lekker voelt, dan zal je dit vaak als eerst aan de slaap merken. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. Zo kan je baby last hebben van gas, van constipatie, van allergieën of verkoudheid. Daarnaast kan het ook zijn dat je kindje last heeft van doorkomende tandjes, wat vanzelfsprekend ook het nodige ongemak oplevert. Pijn en allergieën behoren tot de meest voorkomende oorzaken van het niet slapen bij baby’s. Vermoed je dat dit de oorzaak is bij jouw baby, maar weet je niet precies wat er aan de hand is? Dan is het goed om even langs de huisarts te gaan.

4. Je baby slaapt niet omdat jij er niet bent

Er zijn baby’s die zo ‘verliefd’ zijn op hun ouders dat ze zich eigenlijk geen tijd gunnen om de slapen. Als ze gaan slapen, dan ben jij er namelijk niet. Deze baby’s kunnen gewoon niet slapen als jij niet in de buurt bent. Ze willen voortdurend weten waar je bent, wat je aan het doen bent. Vaak is dit slaapprobleem goed op te lossen door de wieg tijdelijk in de ouderslaapkamer te zetten, of door zelf een paar nachtjes in de babykamer te gaan slapen. Belangrijk: laat je baby wel altijd in de eigen wieg slapen en niet bij jou in bed. Dat kan het probleem namelijk juist verergeren als je de baby weer in de eigen wieg wilt laten slapen.

5. Je baby slaapt niet omdat je baby overprikkeld is

Baby’s zijn heel gevoelig, waardoor een teveel aan stimulatie ervoor kan zorgen dat de slaap verstoord raakt. Een teveel aan stimulatie kan door diverse factoren komen. Dit kan komen door veel geluiden / lawaai, door veel bezoekers die de baby allemaal vast willen houden en met de baby willen spelen of bijvoorbeeld door te veel rollen van de baby zelf. Het is zelfs zo dat dit kan komen door de moedermelk wanneer je als moeder te veel chocolade eet, om maar een voorbeeld te noemen. Probeer te voorkomen dat je baby te veel wordt gestimuleerd, zodat de slaap weer verbeterd. Rolt je baby zelf veel, ook in de wieg? Dan is het een goed idee om de slaapwikkel te gaan gebruiken.

Mijn baby slaapt niet en niets helpt…

Wil je baby echt niet slapen, slaapt je baby slecht of slaapt je baby erg onrustig, maar kun je de oorzaak niet vinden? In alle gevallen waarin je twijfelt is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Een nachtje slecht slapen doen we allemaal wel eens, en dit geldt ook voor je baby. Toch, je baby heeft veel slaap nodig, dus als je baby meerdere dagen / nachten achtereen slecht slaapt is het altijd goed om de huisarts even om advies te vragen. Bij ons kun je natuurlijk diverse producten kopen om je baby lekkerder te laten slapen of beter te laten ontspannen, zoals de slaapwikkel. Je bestelt altijd voordelig. Wil je eerst meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.