In bepaalde gevallen wil je gebruik maken van een Paracetamol zetpil voor je baby. Dit kan bijvoorbeeld aan te raden zijn als je baby last heeft van klachten na een inenting of als je kindje koorts heeft. Het geven van een Paracetamol zetpil aan je baby moet natuurlijk wel verantwoord zijn. Daarom vertelt Snoozzz.com je alles over het geven van een Paracetamol zetpil aan je baby.

Wanneer gebruik je een Paracetamol zetpil voor je baby?

We kennen Paracetamol als de meest bekende pijnstiller die te verkrijgen is bij de drogist zonder recept. Volwassenen maken uiteraard ook gebruik van deze pijnstiller. Speciaal voor baby’s en jonge kinderen is Paracetamol te verkrijgen in de vorm van een zetpil. De pijnstiller helpt niet alleen om pijnklachten te verzachten, maar wordt ook gebruikt om koorts te verlagen. Je kunt een Paracetamol zetpil voor je baby gebruiken als je kindje zich ziek voelt, als de baby koorts heeft of bijvoorbeeld als je kindje een vaccinatie heeft gehad en zich daardoor niet lekker voelt. Komen de tandjes bij je baby door? Ook dan kun je kiezen voor het bieden van een Paracetamol zetpil aan je baby.

Een zetpil voor je baby bij tandjes doorkomen

Elke baby moet er even doorheen: de fase waarin de tandjes doorkomen. Misschien kun jij je nog herinneren hoe het voelde toen je verstandskiezen doorkwamen. Het is een drukkend gevoel in je kaak, dat in meer of mindere mate pijnlijk kan zijn. Dit gevoel is vergelijkbaar met het gevoel dat je baby ervaart als de tandjes doorkomen. Het gebruik van een Paracetamol zetpil als bij je baby de tandjes doorkomen is verantwoord en veilig. Daarnaast zijn hier ook extra middeltjes voor te verkrijgen, zoals verzachtende middelen die je direct op het tandvlees van je baby aanbrengt, en je kunt je baby een bijtring geven. Er zijn baby’s die dat heel prettig vinden bij het doorkomen van de tandjes.

Een Paracetamol zetpil voor je baby van 0-3 maanden?

Het geven van een Paracetamol zetpil aan je baby is verantwoord, maar je baby moet wel oud genoeg zijn. De Paracetamol zetpil is niet bedoeld voor baby’s jonger dan 3 maanden. Is jouw kindje 0, 1 of 2 maanden oud en heeft je kindje koorts of denk je dat je baby last heeft van pijnklachten? Ga dan met je baby naar de huisarts. De huisarts kan controleren wat er met je baby aan de hand is en schrijft, indien nodig, iets voor dat passend is voor de leeftijd van jouw baby. Het is wel verantwoord om een Paracetamol zetpil aan een baby van 3 maanden of ouder te geven.

Hoe vaak geef je een zetpil aan je baby?

Natuurlijk heb je te maken met een maximale dosering van pijnstillers. Dit geldt voor volwassenen precies hetzelfde als voor baby’s. Het is dus belangrijk om je hier goed aan te houden. Er zijn verschillende soorten pijnstillende zetpillen voor baby’s te verkrijgen bij de drogisterij. Voor verreweg de meeste varianten geldt dat er minimaal 6 uur tijd tussen het geven van zetpillen moet zitten. Per keer mogen kinderen meestal tussen de 10 en de 15 milligram per kilo lichaamsgewicht hebben. Natuurlijk is het altijd belangrijk om de juiste dosering op de verpakking na te lezen voordat je je baby een zetpil geeft.

Hoe snel werkt de zetpil voor je baby?

Het is vaak makkelijk om uit te gaan van standaarden die we zelf merken bij het innemen van medicijnen. Als je hoofdpijn hebt, en je neemt hiervoor een standaard pijnstiller, dan zou deze in de meeste gevallen binnen een half uur moeten werken. Toch is dit geen standaard om aan te houden voor hoe snel een zetpil voor je baby werkt. De zetpil lost op andere wijze op dan wanneer je een pijnstiller via de mond inneemt. Voor de meeste baby’s geldt dat de zetpil na een uur begint te werken, met een uitloop naar anderhalf uur. Opvallend is wel dat het bij prematuur baby’s, dus baby’s die te vroeg geboren zijn, aanzienlijk langer kan duren. Het komt voor dat de zetpil pas na 3 of 4 uur voor je baby begint te werken.

Je baby een zetpil geven: hoe doe je dat?

Voordat je je baby de zetpil gaat geven is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen goed schoon, droog en warm zijn. Neem de zetpil uit de verpakking en gebruik wat vaseline op het puntje van de zetpil om deze wat gladder te maken. Pak de beentjes van je baby stevig vast bij de enkels en houd deze omhoog. Duw de zetpil met het puntje eerst rustig de anus in. Een diepte van ongeveer 1 centimeter (of ongeveer een vingerkootje) is voldoende. Voorkom dat je baby de zetpil weer naar buiten perst door de billetjes even tegen elkaar te duwen. Als je baby rustig is, dan kun je je handen gaan wassen en ervoor zorgen dat je baby zich lekker comfortabel voelt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een babynestje, waarin je baby rustig kan ontspannen en zich geborgen voelt.

Vraag iemand te helpen als het niet lukt

Schaam je niet als het je niet in je eentje lukt om de zetpil bij je baby in te brengen. Je bent zeker de enige niet! Het is een feit dat baby’s geen fan zijn van zetpillen. De kans is dan ook zeker aanwezig dat je baby begint te worstelen zodra duidelijk is dat je van plan bent om een zetpil in te brengen. Is jouw baby een echte druktemaker? Dan kan je baby het je heel moeilijk maken om de zetpil goed te geven. Het is dan altijd verstandig om een tweede persoon te vragen jou te helpen. Als iemand anders de beentjes vast kan houden, dan wordt het voor jou een stuk makkelijker om de billetjes stil te houden en de zetpil te geven.