Prematuur baby’s komen relatief vaak voor, ook in Nederland. Wanneer we kijken naar alle baby’s die in Nederland worden geboren, dan zien we dat ongeveer 7 procent daarvan prematuur is. Dit betekent dat jaarlijks veel ouders te maken krijgen met prematuur baby’s. Wat betekent dat precies en waar moet je rekening mee houden? Snoozzz.com vertelt je hier graag meer over.

Wat betekent prematuur?

Er worden dur relatief veel prematuur baby’s geboren, maar wat is prematuur precies? Prematuur geeft aan dat er sprake is van vroeggeboorte. Een reguliere zwangerschap duurt 38 weken. Dit is de totale duur van het bevruchten van de eicel tot een voldragen kind. In het beste geval duurt het dan ook 38 weken voordat je van je kindje bevalt. Toch, er zijn relatief veel kindjes die te vroeg geboren worden. Een paar dagen te vroeg is niet erg, maar het komt ook voor dat kindjes weken te vroeg geboren worden. Er is sprake van een prematuur baby, dus vroeggeboorte, wanneer de baby meer dan een week te vroeg geboren wordt.

Wanneer is een baby prematuur?

Wanneer een baby wordt geboren voordat de 37 weken zwangerschap is bereikt, dan is er sprake van een prematuur baby. Wordt de baby geboren ná 37 weken, dan is er dus geen sprake van vroeggeboorte, of een prematuur baby, ook niet wanneer de volle 38 weken nog niet bereikt is. Prematuur baby’s zijn dus baby’s die geboren worden vóór de 37 weken zwangerschap. Alle baby’s die voor deze week geboren worden, worden prematuur genoemd.

Hoeveel prematuur baby’s worden er geboren?

Als we kijken naar hoe veel prematuur baby’s er worden geboren, dan kunnen we ons hiervoor vasthouden aan statistieken die bekend zijn vanuit het CBS, ofwel het Centraal Bureau voor de Statistiek. Kijken we bijvoorbeeld naar het jaar 2018, dan zien we dat er in dat jaar 11.530 baby’s prematuur geboren zijn. Dit is iets meer dan 7 procent van het totaal aantal baby’s dat in dat jaar werd geboren. Zowel levend- als doodgeboren kindjes die zijn geboren ná 22 weken zijn hierin meegeteld. In totaal werden 755 kindjes extreem prematuur geboren. Deze kindjes werden geboren nog voordat de 26 weken zwangerschap werd bereikt.

Overige belangrijke statistieken over prematuur baby’s

Laten we ook eens buiten de grenzen kijken, naar de wereldwijde statistieken die bekend zijn over prematuur baby’s. Jaarlijks worden er naar schatting 15 miljoen baby’s wereldwijd prematuur geboren. Complicaties bij vroeggeboorte zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar, verantwoordelijk voor ongeveer 1 miljoen sterfgevallen in 2015. Driekwart van deze sterfgevallen kan worden voorkomen met de huidige, kosteneffectieve interventies. In alle landen varieert het percentage vroeggeboorte van 5 tot 18 procent van de geboren baby’s. Met gemiddeld 7 procent prematuur baby’s in Nederland per jaar behoort Nederland tot de landen waarin prematuur baby’s het minst voorkomen. De meeste vroeggeboorten vinden plaats in Afrika en Zuid-Azië.

Prematuur baby’s – diverse stadia

Prematuur is een term die wordt gebruikt voor alle baby’s die te vroeg worden geboren. Toch is er uiteraard nog een belangrijk verschil tussen baby’s die twee weken te vroeg worden geboren en baby’s die bijvoorbeeld 10 weken te vroeg worden geboren. Prematuur bestaat dan ook in meerdere stadia. Wordt de baby geboren tussen de 32 tot 37 weken? Dan is er sprake van “matig tot laat prematuur”. Baby’s die worden geboren tussen de 28 en 32 weken zijn “erg prematuur” en baby’s die nog vroeger dan dat worden geboren zijn “extreem prematuur”.

Waardoor wordt vroeggeboorte veroorzaakt?

Vroeggeboorte kent verschillende oorzaken. In veel gevallen komt de vroeggeboorte ‘spontaan’ voor, wat betekent dat er geen direct aanwijsbare medische reden voor is. In andere gevallen ontstaat vroeggeboorte door aanwijsbare medische redenen, zoals infecties en chronische aandoeningen, waaronder een hoge bloeddruk en diabetes. Daarnaast komt vroeggeboorte ook vaker voor bij meerlingen en kan het een erfelijke oorzaak hebben. In bepaalde situaties moet er worden gekozen voor vroeggeboorte door het ontstaan van zwangerschapscomplicaties. In dat geval wordt er gekozen voor een vroege inleiding van de bevalling of een keizersnede.

Wanneer mag een prematuur baby naar huis?

Het is niet goed te zeggen wanneer jouw prematuur baby naar huis mag. Dit is namelijk van diverse factoren afhankelijk. Op de eerste plaats is het natuurlijk een bepalende factor hoe veel te vroeg jouw baby geboren is. Een prematuur baby die geboren is na 36 weken mag vanzelfsprekend eerder naar huis dan een prematuur baby die geboren is na 30 weken zwangerschap. Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van de gezondheid van je kindje. Veel prematuur baby’s hebben moeite met ademhalen, waardoor zij in het ziekenhuis moeten blijven. Daarnaast zijn er meer gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij prematuur baby’s en die ervoor zorgen dat een langere ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Baby’s geboren tussen de 28 en 32 weken

Baby’s die geboren worden tussen de 28 en 32 weken zijn zeer prematuur en moeten vaak lang in het ziekenhuis blijven. De overlevingskans van baby’s die geboren zijn ná de 28 weken zwangerschap is 94 procent, maar het risico op complicaties ligt wel hoger en ze hebben intensieve behandeling nodig. Bij baby’s die geboren worden na week 30 zijn er meestal weinig of geen gezondheidsproblemen of ontwikkelingsproblemen op de lange termijn. Baby’s die worden geboren tussen de 28 en 32 weken mogen vaak een paar weken voor of rond de oorspronkelijk uitgerekende datum naar huis. Dit is afhankelijk van de aanwezigheid van ernstige complicaties.

Baby’s geboren tussen 32 en 36 weken

Prematuur baby’s die later geboren zijn, dus tussen de 32 en de 36 weken ongeveer, hebben een bijna volledige overlevingskans. Zij hebben lang genoeg in de baarmoeder gezeten om goed te ontwikkelen. Bij deze baby’s komt het voor dat zij in de eerste periode wat moeite hebben met ademhalen, waardoor zij in het ziekenhuis moeten blijven. Een deel van de baby’s die tussen de 32 en 36 weken wordt geboren mag nagenoeg direct naar huis. Uiteraard geldt in alle gevallen dat je kindje in het ziekenhuis moet blijven zolang de gezondheid niet helemaal in orde is.

Voorwaarden voor het naar huis gaan van de prematuur baby

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat een prematuur baby naar huis mag. Dit zijn onder meer de volgende voorwaarden:

  • De baby moet zelfstandig kunnen ademen
  • Er bestaat een stabiele lichaamstemperatuur
  • De baby kan met de fles of aan de borst worden gevoed
  • Er moet een minimaal gewicht zijn bereikt – de baby moet gestaag aankomen
  • De baby moet ook in de slaap goed doorademen
  • Er mogen geen overige complicaties bestaan

Je prematuur baby mee naar huis nemen

Het is natuurlijk een heugelijke dag als jou prematuur baby eindelijk mee naar huis mag. Het is fijn om met het hele gezin thuis te zijn. Je kunt een babynestje voor je kindje kopen, zodat hij of zij zich optimaal veilig en warm voelt. Babynestjes bieden je kindje een mate van comfort die zij herkennen vanuit de baarmoeder, waardoor zij zich er heel prettig in voelen. Ben je bang dat je baby in de slaap gaat draaien? Dan kun je dit voorkomen met de slaapwikkel, waarmee je kindje goed en comfortabel op de rug blijft liggen. Wil jij meer tips van ons? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *