Waarom huilt mijn baby zo veel? Veel ouders vinden het lastig om te bepalen waarom de baby ineens begint te huilen. Hoe jonger een baby is, hoe vaker de baby huilt. Toch, er kan veel verschil zitten tussen de ene baby en de andere. Er zijn baby’s die maar heel af en toe huilen, maar we kennen natuurlijk ook de echte ‘huilbaby’s’. Vraag jij je ook wel eens af: ‘Waarom huilt mijn baby?’ of misschien zelfs wel ‘Waarom huilt mijn baby zo veel vergeleken bij andere baby’s?’ Snoozzz.com geeft je graag inzicht in de 6 meest voorkomende oorzaken van huilen bij baby’s.
Babynestje kopen
Een babynestje is heerlijk voor je baby om lekker te kunnen ontspannen. Wil jij een fijn babynestje kopen voor je baby? Je vindt de leukste modellen online bij Snoozzz.com.
Bekijk hier het Babynestje1. Je baby huilt door een hongergevoel
Natuurlijk, je voedt je baby meerdere malen per dag en je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat je baby honger heeft. Toch is dit oorzaak nummer 1 van huilen, zeker als het gaat om een pasgeboren baby. Je baby heeft maar een kleine maag, waardoor je baby sneller weer honger kan hebben dan jij je realiseert. Een pasgeboren baby heeft gemiddeld na twee uur alweer honger, wat veel sneller is dan bij volwassenen. Huilt je baby? Biedt dan fles- of borstvoeding aan. Dit wordt ook wel responsief voeden genoemd. Je kunt een zwangerschapskussen gebruiken om het nog comfortabeler te maken. Helpt dit? Dan is de kans groot dat je baby huilde omdat het maagje begon te knorren.
2. Je baby heeft last van kolieken
Waarom huilt mijn baby vaak na het voeden? Ook deze vraag horen we vaak. Er is helaas geen eenduidig antwoord. Elke baby is immers uniek. Eén van de meest voorkomende oorzaken van huilen na het voeden is omdat je baby last heeft van kolieken, ook wel krampjes. Je baby kan zelfs de vuisten ballen, een kromme rug trekken, de knieën optillen en een rood gezicht krijgen. Dit wijst vaak op kolieken. Daarnaast kan je baby ook last hebben van reflux. Je kunt eens gebruik maken van een refluxkussen om te zien of dat het huilen na het voeden vermindert. Vind je dat je baby overmatig huilt na het voeden? Dan is het altijd verstandig om voor de zekerheid even langs de huisarts te gaan.
3. Je baby wil aandacht
Een baby kan ook gewoon huilen omdat je baby vastgehouden wil worden. Hoe kleiner je baby is, hoe meer lichamelijk contact je baby nodig heeft. Een baby heeft troost, geruststelling, veiligheid en geborgenheid nodig. Door je baby vast te houden en te knuffelen geef je je baby de aandacht die nodig is om dit gevoel over te brengen. Daarnaast kan ook zingen een goede optie zijn. Houd je baby dicht tegen je aan, dans rustig aan met je baby en zing voor je baby. Dit helpt direct de band te versterken en het geeft je baby een heel veilig en aangenaam gevoel.
4. Je baby heeft rust nodig
In het vorige punt gaven we aan dat je baby kan huilen als hij of zij aandacht wil. Anderzijds is het ook mogelijk dat je baby huilt omdat hij of zij juist rust nodig heeft. Wanneer je baby moe wordt, dan begint je baby vaak te huilen. Is het een drukke dag geweest, bijvoorbeeld met veel kraamvisite, en is de baby van persoon naar persoon gegaan om even kennis te maken? Dan heeft je baby rust nodig. Dit betekent overigens niet dat je baby direct in slaap zal vallen na het in de wieg leggen. Oververmoeidheid kan er juist voor zorgen dat je baby meer moeite heeft met in slaap vallen. Maak je hier dus geen zorgen over.
5. Je baby heeft het te warm of te koud
Het is voor een baby belangrijk dat de temperatuur comfortabel is. Een temperatuur tussen de 16 en 20 graden Celsius in de babykamer is uitstekend. Huilt je baby en weet je niet waarom? Dan kun je achter in de nek of aan de buik voelen of je baby warm of koud aanvoelt. Heeft je baby het te koud? Dan is het goed om je baby extra te verwarmen met een babydeken van zachte kwaliteit. Voelt je baby juist te warm aan? Probeer je baby dan wat te verkoelen. Vind je dat je baby wel erg warm aanvoelt? Meet dan altijd even de temperatuur. Is er sprake van (hoge) koorts? Dan is het aan te raden om even de huisarts te bellen voor advies.
Heeft je baby het te warm of te koud in de wieg? Dan is het vaak voldoende om een dekenlaagje toe te voegen of te verwijderen, afhankelijk van de situatie. In de zomer is het vaak beter om goed ademende katoenen lakens te gebruiken voor je baby.
6. Je baby voelt zich niet lekker
Een baby kan zich, net als een volwassene, gewoon niet lekker voelen. Je raakt bekend met de huil van je baby. Vraag jij je op een bepaald moment af ‘Waarom huilt mijn baby ineens anders?’ Dan ligt de oorzaak vaak in het niet lekker voelen. Als je baby zich niet lekker voelt, dan laat de baby namelijk een ander soort huilen horen. Dit kan hoger zijn, continu, urgenter of vooral zwakker. Het kan een teken zijn dat je baby zich wat ziek voelt, maar naar mate je kindje wat ouder wordt kan het ook te maken hebben met het doorkomen van de eerste tandjes. Niemand kent jouw baby, en de huil van jouw baby, zo goed als jij. Wanneer je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, neem dan altijd contact op met de huisarts.
Waarom huilt mijn baby overmatig?
Er is nog een belangrijk verschil tussen ‘Waarom huilt mijn baby?’ en ‘Waarom huilt mijn baby overmatig?’ Heb je het gevoel dat jouw baby wel erg veel huilt of dat het huilen intenser klinkt dan gewoonlijk? Merk je dat je baby moeite krijgt met ademhalen door overmatig huilen? Schakel dan altijd direct hulp in. Dit geldt ook wanneer je baby koorts heeft van 38 graden Celsius of hoger (voor baby’s jonger dan 3 maanden) of bij koorts van 39 graden Celsius (voor baby’s ouder dan 3 maanden). Heeft je baby constipatie, diarree of geeft je baby overmatig over? Dan is ook dit een goede reden om onmiddellijk een arts in te schakelen.
In veel gevallen heeft huilen te maken met discomfort
In verreweg de meeste gevallen heeft huilen te maken met een vorm van discomfort, dus oncomfortabel zijn. Dit kan zijn omdat je baby gewoon honger heeft, omdat je baby het te warm of te koud heeft, of bijvoorbeeld omdat je baby gewoon moe is. Je kunt het comfort van je baby op meerdere manieren verhogen, bijvoorbeeld door een babynestje te gebruiken. Voel jij, of hoor jij aan de huil van je baby, dat er iets niet in orde is? Dan kun je altijd je huisarts raadplegen. Heb jij nog vragen aan ons, zoals over onze babyproducten? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.