Review ster zwart
Review ster zwart
Review ster zwart
4.4/5

op basis van 94 reviews

Slapen en zwangerschap.. voor sommige vrouwen een ware nachtmerrie. Er zijn vrouwen die later in de zwangerschap pas slechter gaan slapen, maar er zijn ook vrouwen die vooral slecht slapen aan het begin van de zwangerschap. We zijn immers allemaal anders. Het is ook zo dat de slechtere nachtrust tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Snoozzz.com vertelt je meer over slapen en zwangerschap, over oorzaken en oplossingen.

Slecht slapen begin zwangerschap: is dat normaal?

Ja, het is heel normaal om slecht te slapen in het begin van de zwangerschap, al heeft niet elke vrouw hier last van. Wanneer je net zwanger bent, dan heeft je lichaam te maken met sterke veranderingen in de hormoonhuishouding. Er wordt progesteron afgegeven in het lichaam. Dit is een hormoon dat eigenlijk bedoeld is om je lichaam te kalmeren. Je kunt er slaperig en suf van worden. Het nadeel is dat dit de hele dag gebeurt, waardoor je je overdag vaak slaperig en suf voelt. Helaas zorgt dit er voor veel vrouwen voor dat het slapen in de nacht juist lastiger wordt. Je hele lichaam is aan het veranderen, je buik groeit en veel vrouwen maken zich zorgen, onder meer over de bevalling. Uiteindelijk zorgen deze factoren ervoor dat je slecht gaat slapen aan het begin van de zwangerschap. Slapen en zwangerschap staan in verbinding met elkaar, altijd. Het is alleen zo dat de ene vrouw er gewoon meer last van heeft dan de ander. Gaan slapen en zwangerschap voor jou niet goed samen? Maak dan gebruik van onze tips!

Zwangerschapskussen kopen

Een zwangerschapskussen is hetzelfde als een voedingskussen of borstvoedingskussen. Koop hier je zwangerschapskussen van Snoozzz. Kies uit verschillende designs en stoffen. Onze zwangerschapskussens zijn OEKO-TEX 100 gecertificeerd, dus vrij van schadelijke stoffen.

Bekijk hier het Zwangerschpskussen
Zwangerschapskussen 700x460 1

Veel vrouwen gaan tijdens de zwangerschap slecht slapen

Het grootste deel van de zwangere vrouwen ervaart slaapproblemen, zeker in het eerste trimester van de zwangerschap. Slapen en zwangerschap gaan voor veel vrouwen niet hand in hand, terwijl het lichaam juist in deze eerste periode van de zwangerschap extra behoefte heeft aan rust en slaap. De oorzaken zijn uiteenlopend, van rugpijnen tot te veel piekeren over wat komen gaat. Ga jij tijdens de zwangerschap slecht slapen, dan is het goed om te ontdekken hoe dit precies komt. Veel oorzaken kunnen namelijk worden opgelost. Natuurlijk vertellen we je daar graag meer over.

Door rugpijn tijdens de zwangerschap slecht slapen

Slapen en zwangerschap gaan vaak niet goed samen door lichamelijke ongemakken. Voor een groot deel van de vrouwen geldt dat zij door rugpijn tijdens de zwangerschap slecht slapen. Je buik groeit en dit heeft ook invloed op de rug. Rugpijn is oorzaak nummer 1 van slecht slapen tijdens de zwangerschap. Je kunt het voor jezelf wat comfortabeler maken door gebruik te maken van een zwangerschapskussen in bed. Deze kan je meer steun in de rug bieden en helpt je om je direct meer geborgen te voelen. Dit gaat het eventuele overmatig piekeren in bed tegen.

Slapen en zwangerschap: 5 andere oorzaken van slechter slapen

Rugpijn staat met stipt op de eerste plaats als het gaat om oorzaken van slecht slapen tijdens de zwangerschap. Er zijn ook klachten waar minder vrouwen last van hebben, maar die zeker wel kunnen zorgen voor een verstoorde nachtrust. Hierbij kun je denken aan onrustige benen, brandend maagzuur, krampen en een jeukende huid. Deze klachten zijn dus ook heel normaal, maar natuurlijk wel vervelend als je er niet door kunt slapen. Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomende oorzaken van slecht slapen tijdens de zwangerschap. Natuurlijk geven we je ook een tip om het probleem op te lossen!

1. Stress door piekeren tijdens de zwangerschap

Hoe zal de bevalling verlopen? Zal alles wel écht in orde zijn met mijn baby? Hoe gaat dat straks met mijn werk? Wat heeft mijn baby allemaal nodig? Zomaar wat gedachten die herhaaldelijk kunnen terugkeren tijdens de zwangerschap. Deze – en andere – gedachten zorgen voor meer stress in je lichaam, terwijl de veranderingen in je hormoonhuishouding ook al voor stress zorgen. Je stressniveaus liggen dus tijdens de zwangerschap hoger en dat betekent dat je minder goed slaapt.

Tip om rustiger in slaap te vallen

Neem een half uur voor je naar bed gaat de tijd om alles eens goed te overdenken. Ga alle vragen in je hoofd af en pieker erover. Sta jezelf toe om je zorgen te maken, maar wel voor een maximale duur van 30 minuten. Spreek met jezelf af dat je na die 30 minuten piekeren rust en een goede slaap verdient. Door dit bewust met jezelf af te spreken ben je beter in staat om in slaap te vallen.

2. Je ligt niet lekker in je eigen bed

Je kunt meerdere lichamelijke klachten ervaren die ervoor zorgen dat je gewoon niet lekker ligt in je eigen bed. Denk bijvoorbeeld aan rusteloze benen, rugpijnen, krampen en brandend maagzuur. Hier komt nog bij dat je lichaam van vorm verandert. Je buik groeit en ook dit kan ervoor zorgen dat je gewoon geen lekkere slaaphouding kunt vinden. Hierdoor blijf je draaien en woelen, waardoor in slaap vallen steeds lastiger wordt.

Tip om lekkerder te liggen tijdens de zwangerschap

Voor veel vrouwen helpt het om kussens te gebruiken voor het vinden van een comfortabele slaaphouding. Je kunt een klein kussentje tussen de knieën, tegen de buik of tegen de rug plaatsen. Dit is natuurlijk maar net wat jij als het meest prettig ervaart. Om het jezelf makkelijker te maken om een fijne houding voor het slapen te vinden, kun je gebruik maken van een zwangerschapskussen, dat na de bevalling als voedingskussen kan dienen.

3. Verandering in je slaapcyclus tijdens de zwangerschap

We doorlopen allemaal meerdere slaapfasen tijdens de slaap. We kennen 5 fasen, namelijk sluimeren, lichte slaap, diepere slaap, diepste slaap en REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze fase wordt ook wel de droomfase genoemd. Deze fase is heel belangrijk, vooral omdat het de fase is waarin veel gebeurt, zoals het verwerken van alle indrukken van de dag. Als je zwanger bent, dan verandert je slaapcyclus en wordt de REM-slaap korter. Hierdoor beweeg je vaak meer in je slaap, ben je vaker wakker en heb je sneller een onrustig gevoel.

Tip: probeer een vast slaap-waak ritme aan te houden

Je hebt helaas zelf niet veel invloed op de slaapfasen. De REM-slaap wordt korter tijdens de zwangerschap en je kunt hier weinig aan veranderen. Wat wel kan helpen om rustiger en meer ontspannen te slapen, is het vinden van een goed slaap-waak ritme dat bij je past. Ga elke dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed en sta ook elke dag op ongeveer dezelfde tijd op.

4. Slecht slapen tijdens de zwangerschap door plasdrang

Veel vrouwen die zwanger zijn zullen dit herkennen. Je bent nét naar het toilet geweest, bent nét weer aan het indommelen en daar begint je blaas alweer op te spelen. Je voelt de plasdrang letterlijk toenemen en je weet het: zodra je in slaap valt word je direct weer wakker omdat je wéér moet plassen. Dus, dan maar weer direct eruit! Veel vrouwen hebben hier erg veel last van en zijn bijna letterlijk de hele nacht aan de wandel om te gaan plassen. Slecht slapen tijdens de zwangerschap door plasdrang komt dan ook veel voor. Je buik groeit, je baby gaat bewegen en zo komt er steeds druk op de blaas te staan.

Tip om wat minder vaak te moeten plassen in de nacht

Veel plassen is heel gewoon bij een zwangerschap, maar het staat een goede nachtrust behoorlijk in de weg. Natuurlijk is het belangrijk om tijdens je zwangerschap voldoende te drinken. Probeer vooral in de avonden goed op te letten wat je drinkt en hoeveel je ervan drinkt. Van thee ga je bijvoorbeeld vaak extra plassen, dus probeer geen thee meer te drinken in de avond.

5. Je baby blijft maar bewegen

Slecht slapen tijdens de zwangerschap kan ook worden veroorzaakt door je baby, die ineens actief lijkt te worden als jij wilt gaan slapen. Hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe vaker je hier last van kunt hebben. Je baby trappelt, woelt, rekt zich uit… Helaas houdt je baby geen rekening met tijden waarop jij wilt slapen.

Probeer ervan te genieten!

Ja, dat is heel makkelijk gezegd natuurlijk, maar er zijn geen goede manieren om je baby minder te laten bewegen in je buik. Sterker nog, het is heel belangrijk dat je baby goed actief is in de buik. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Merk je juist ineens dat je baby een stuk minder actief is? Dan kan dit een teken zijn dat je baby zich onprettig voelt. Juist daarom is het vooral belangrijk om te proberen te genieten van elke beweging die je voelt. Natuurlijk kun je er daarnaast voor zorgen dat je je zelf wat prettiger voelt in bed, bijvoorbeeld door een zwangerschapskussen te gebruiken.

Slecht slapen bij zwangerschap is normaal

Het belangrijkst wat je moet onthouden is dat slecht slapen bij zwangerschap hoort voor veel vrouwen. Je hoeft je er dan ook zeker geen zorgen over te maken. Wel is het belangrijk dat je voor jezelf zorgt dat je zo veel mogelijk rustige slaap te pakken krijgt, en bovenstaande tips kunnen je daarbij helpen. Natuurlijk kun je bij ons terecht voor alle belangrijke producten voor je baby. Weet je dat je ook rustiger slaapt als je je geen zorgen meer hoeft te maken over of je wel écht alles in huis hebt voor na de geboorte? Bekijk ons online assortiment en laat je inspireren. Heb je nog vragen of wil je advies en informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit artikel

Uitvoerig getest op veiligheid en comfort.

Gratis verzenden vanaf € 50 in NL en BE.

Duurzame producten van premium kwaliteit.

Voor 22:00 besteld binnen twee dagen in huis.

Meld je nu aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze handige tips, trucs en aanbiedingen rechtstreeks in je inbox!