Slaaptips voor je baby: hoe laat je je baby beter slapen?

Als je kindje niet wil slapen of moeite heeft een goed slaapritme te vinden, kan dat erg pittig zijn voor jou als ouder. Die moeders die vol trots vertellen dat hun kindje na 4 weken al doorsliep kun je wel iets aandoen! Dat een goed slaapritme helemaal niet zo vanzelfsprekend is, is natuurlijk fijn om te horen, alleen heb je daar nu even niets aan. Je wilt graag oplossingen horen, mogelijkheden en alternatieven. We geven je graag een aantal slaaptips voor je baby waardoor je kindje misschien beter gaat slapen. Hopelijk!

baby voorkeurshouding

Rust
Let erop dat je kindje niet te veel prikkels meer krijgt voordat hij gaat slapen of dat er veel dingen op zijn kamer staan die hem te veel prikkelen. Doe een half uur voor zijn bedtijd geen drukke spelletjes meer en kijk geen drukke tv-programma’s meer.

Reinheid
Zorg ervoor dat de babykamer en het bedje schoon zijn. Heb je een tweedehands bedje? Zorg ervoor dat je dit bedje goed schoonmaakt voordat je het gebruikt, zo maken ziekteverwekkers geen kans. Gebruik nooit een tweedehands babymatras. Let goed op bij aankoop van een baby matras dat de tijk (hoes) wasbaar is op 60 graden. Dat is belangrijk om alle bacteriën te doden.

Regelmaat
Regelmaat, regelmaat, regelmaat, je wordt ermee om je oren geslagen.  Dat komt omdat een kindje er ook echt baat bij heeft op een vast tijdstip naar bed te gaan. Vraag eens aan andere moeders hoe laat hun kindje naar bed gaat en bedenk voor jezelf wat jij een goede en haalbare tijd vindt om je kindje naar bed te brengen. Probeer je daar dan ook aan te houden. Een kindje dat te laat naar bed gaat, is namelijk vaak zo moe dat hij daardoor juist niet kan slapen. Hoe gek dat ook klinkt. Een vaste slaaptijd kun je al vanaf ongeveer drie maanden invoeren.

baby slaapt

Vast bedritueel
Door iedere avond hetzelfde ritueel te gebruiken, herkent je kindje dat hij bijna naar bed moet. Dat hoeft niet meer te zijn dan een flesje, schone luier, pyama aan en liedje voor hem zingen. Als het maar iedere keer hetzelfde ritueel is. Ook als je kindje ergens gaat logeren, moet je proberen dit ritueel aan te houden. Het bedritueel kun je lang blijven gebruiken en telkens aanpassen aan de leeftijd van je kindje.

Vermoeidheidssignalen
Hoe gedraagt jouw kindje zich als hij moe is? Gaat hij in zijn ogen wrijven of gaat hij juist stilletjes in een hoekje zitten spelen? Als je de vermoeidheidssignalen van je kindje leert herkennen, kun je er meteen op reageren zodra je ze signaleert. Leg hem wakker in bed zodat hij leert zelfstandig in slaap te vallen. Anders kan hij op een gegeven moment niet meer in slaap vallen als jij er niet bij bent.

Onderscheid tussen dag en nacht
Maak het verschil tussen dag en nacht heel duidelijk voor je kind. Dus sluit de gordijnen ’s avonds en zorg voor verduisterende gordijnen als het anders nog te licht is in de slaapkamer. Ook wanneer je kindje ’s nachts regelmatig wakker wordt, kunnen verduisterende gordijnen uitkomst bieden. Als je ’s nachts naar je kindje toegaat, doe de lamp dan niet aan maar hooguit een klein nachtlampje. Overdag kun je de gordijnen gewoon (deels) openlaten tijdens het slapen.

Troosten
Als je kindje hard huilt, valt hij alleen maar moeilijker in slaap. Gaat hij huilen zodra je de kamer uitgaat, geef hem dan even de kans zelf in slaap te vallen. Wordt het alleen maar erger? Ga dan naar hem toe om hem te troosten.

Inbakeren
Veel kindjes hebben er baat bij als ze ingebakerd worden. Het geeft ze een gevoel van geborgenheid, een vertrouwd gevoel. En kindjes die snel wakker ‘schrikken’ van de beweging van hun eigen armpjes of beentjes slapen rustiger als ze ingebakerd zijn. De Snoozzz Slaapwikkel helpt onrustige kindjes een beter slaapritme te vinden, zonder dat ze beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje wakker wordt omdat hij omgerold is en niet meer terug kan rollen. Hij slaapt gewoon veilig en comfortabel op zijn rug of zij.

Hopelijk geniet jij met bovenstaande tips binnenkort weer van een uitstekende nachtrust!