Wanneer baby’s het hoofd vaak naar dezelfde kant draaien spreken we van een voorkeurshouding. Soms gaat dit binnen enkele weken over maar meestal niet. Één op de 5 baby’s heeft een voorkeurshouding waarbij een voorkeur voor de rechterkant vaker voor komt dan een voorkeur voor de linkerkant. Voor de ontwikkeling van je baby is het belangrijk om een voorkeurshouding bij je baby te voorkomen. Heeft je baby een voorkeurshouding? Dan is de kans groot dat het hoofdje een afplatting krijgt aan één kant (afgeplat hoofdje) en scheef kan gaan groeien.
Afgeplat hoofdje
Een afgeplat hoofdje komt vaak voor bij baby’s. Het advies is om baby’s op de rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen. Hierdoor ligt de achterkant van het hoofdje vaker in het matras en is het dus helemaal niet zo vreemd wanneer je baby een afgeplat hoofdje heeft.
Slaapwikkel kopen
In de Snoozzz slaapwikkel slaapt je baby veilig op de rug of op de zij. Het geeft je kindje de geborgenheid net als in de baarmoeder en zorgt ervoor dat je baby beter slaapt. De slaapwikkel is eenvoudig te gebruiken en past om ieder matras.
Bekijk hier het SlaapwikkelKunnen alle baby’s een afgeplat hoofdje krijgen?
Het risico op een scheef of afgeplat hoofdje is het grootste in de eerste 4 maanden. Dan is de schedel van het babyhoofdje nog zacht is en hierdoor gemakkelijk vormbaar. Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande baby’s een verhoogde kans hebben op een voorkeurshouding:
- Vroeggeboren baby’s
- Baby’s die in een stuitligging zijn geboren
- Baby’s met een verkromming in de wervelkolom (scoliose)
- Baby’s die flesvoeding krijgen.
- Een afgeplat hoofdje komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Wat zijn de gevolgen van een voorkeurshouding?
Wanneer je kindje een voorkeurshouding heeft is de kans groot op een afgeplat hoofdje. Dit heeft geen gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Een voorkeurshouding kan wel nadelige gevolgen hebben voor de symmetrische ontwikkeling van je kindje; oren die niet gelijk staan of een hoofdje wat niet mooi rond is. In sommige gevallen kan een voorkeurshouding een scheve stand van de nek veroorzaken. De spieren van de nek kunnen hier gewend aan raken waardoor het moeilijk wordt om het hoofdje de andere kant op te draaien. Dit noemen ze Torticolis.
Hoe kan je een afgeplat hoofdje voorkomen?
Omdat een afgeplat hoofdje bijna altijd het gevolg is van een voorkeurshouding is het belangrijk dat je een voorkeurshouding zo vroeg mogelijk signaleert. Let daarom goed op de houding van je kindje tijdens het slapen, voeden, verschonen en spelen. spelen. Kijkt hij vaker naar één bepaalde kant in zijn bedje, tijdens het verschonen of in de box? Grijpt hij vaker naar speeltjes in één bepaalde hoek in de box? Heeft hij een voorkeur tijden het voeden?
Tips voor het slapen
Leg je baby op de rug in bed afwisselend met het hoofdje van links naar rechts. Laat je kindje nooit slapen op de buik. Dit verhoogd de kans op wiegendood. Heeft je kindje al een voorkeurshouding? Probeer zijn hoofdje dan in zijn slaap de andere kant op te leggen. Lukt dit niet? Dan kan je je baby, als hij nog niet te bewegelijk is, op de zij laten slapen in de slaapwikkel. De slaapwikkel zorgt ervoor dat je baby niet rond kan draaien in zijn bed en beter op de zij blijft liggen. De Slaapwikkel past om ieder wieg en ledikant matras en is veilig in gebruik. Ook kan je je baby veilig op de rug laten slapen in de slaapwikkel zonder het gevaar van omrollen, wegglijden onder het beddengoed of ronddwalen in bed.
Tips voor het voeden en verschonen
Zorg ervoor dat je tijdens het verschonen aan de ander kant staat dan de voorkeurshouding en maak van het verschonen een feestje. Neem je baby afwisselend in de linker arm en de rechter arm tijdens het voeden. Bij borstvoeding gebeurd dit automatisch, bij flesvoeding vergt dit enige oefening. Het Snoozzz voedingskussen kan hierbij helpen. De flexibele vorm en de zachte vulling zorgen voor voldoende steun. Ongelukjes is geen probleem, de zachte hoes is afneembaar en wasbaar in de wasmachine.
Tips bij het dragen
Draag je baby afwisselend op de linker en rechter arm of schouder. Gebruik hierbij een spuugdoekje ter bescherming van je kleding. De spuugdoekjes van Snoozzz zijn lekker groot en gemakkelijk te wassen. Draag je baby ook eens op zijn buik op je onderarm. Dat vinden ze vaak prettig en helpt ook tegen darmkrampjes.
Tips voor overdag
Baby’s draaien vaak met hun hoofdje naar het licht. Zet de box zo neer dat het raam aan de andere kant van de voorkeurshouding is. Een vrolijke mobiel met muziek kan ook helpen. Plaats deze aan de andere kant dan de voorkeurshouding. Leg je baby regelmatig op de buik dat is ook goed voor de ontwikkeling van de nekspieren. Is je baby nog erg jong, dan kan je het Snoozzz voedingskussen gebruiken. Leg je baby met de borst op het voedingskussen, dat vinden ze super leuk, er gaat een wereld voor ze open! Doe de buiklig oefening alleen wanneer je er zelf bij bent en hou je baby goed in de gaten.
Helpen bovenstaande tips niet en heeft je baby nog steeds een voorkeurshouding?
Neem dan contact op met de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut heeft een speciale methode om het afgeplatte hoofdje te meten met behulp van een bandje. Deze meetmethode wordt plagiocephalometrie genoemd, beter bekend als de PCM meting. De Kinderfysiotherapeut kan je meer tips en adviezen geven. Voorheen werd ook wel eens de helmtherapie toegepast maar dit blijkt bij het merendeel van de kinderen huidirritatie op te leveren en geen meerwaarde te hebben. Je kan de kinderfysiotherapeut rechtstreeks contacten of via het consultatiebureau.