Je baby hoest in de slaap en je maakt je zorgen. Logisch! Je wilt als ouder natuurlijk vooral dat je baby lekker rustig slaapt. Wanneer je baby hoest in de slaap of misschien wel steeds wakker wordt door het hoesten, dan wil je weten wat er aan de hand is. Baby’s kunnen last hebben van verschillende soorten hoest en dat betekent dat ook de oorzaken verschillend zijn. Snoozzz.com vertelt je graag meer over de diverse soorten hoest bij baby’s en de bijbehorende oorzaken. Natuurlijk geven we je ook duidelijk aan wanneer het aan te raden is om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan.

Soorten hoest bij baby’s

Als je baby hoest in de slaap, dan kan het gaan om verschillende soorten hoest. Baby’s kunnen zelf niet aangeven waar zij last van hebben. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar de hoest, zodat je kunt bepalen om wat voor soort hoest het gaat. In de basis komen er drie soorten hoest bij baby’s voor. Dit zijn de kroephoest, de piepende hoest en de kinkhoest. Wij geven je graag meer inzicht in deze soorten hoest bij baby’s, zodat je de diverse varianten makkelijk kunt herkennen.

De kroephoest bij baby’s

De kroephoest, ook wel gewoon ‘kroep’ genoemd, staat bekend als een nachtelijke hoest. Als je baby hoest in de slaap of het hoesten zorgt ervoor dat je baby niet kan slapen, dan zou het goed om de kroephoest kunnen gaan. Deze hoest kun je herkennen aan de korte en herhaaldelijke klanken, net als blafjes van een hond. Vaak gaat kroephoest gepaard met andere tekenen die horen bij een virale infectie. Je baby voelt zich ziek. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen een paar dagen. Lijkt het erger te worden, krijgt je baby moeite met ademhalen of houdt het lang aan? Dan is het aan te raden om even langs de huisarts of kinderarts te gaan.

De piepende hoest bij baby’s

De piepende hoest is eigenlijk een hoest die gecombineerd wordt met een piepende ademhaling. Je kunt hierbij merken dat er een fluitend geluidje te horen is bij het inademen tussen het hoesten door. In verreweg de meeste gevallen duidt dit op astma of bronchitis. Astma komt niet heel snel voor bij kinderen jonger dan 2 jaar, maar onmogelijk is het niet. Zeker wanneer astma binnen de familie voorkomt kan een baby al last hebben van astma. Daarnaast is er ook een hoger risico op astma wanneer de baby last heeft van eczeem. Is er geen sprake van een relevante familiegeschiedenis of andere risicofactoren, dan gaat het in de meeste gevallen om bronchitis, wat het vaakst voorkomt in de herfst en winter. Vaak gaat deze hoest gepaard met verkoudheidsklachten. Merk je dat de klachten lang aanhouden of dat je kindje moeite heeft met ademhalen? Bezoek dan altijd de huisarts of kinderarts.

De kinkhoest bij baby’s

Tot slot is er de kinkhoest onder de soorten hoest bij baby’s. Deze hoest herken je aan het ‘whoop’-geluid dat te horen is tussen toevallen. Daarnaast is er sprake van moeite met ademhalen. De kinkhoest wordt gezien als een onmiddellijke medische noodvraag. Het is belangrijk om direct medische hulp in te schakelen als je deze hoest opmerkt bij je baby. Vanwege de ernst van de aandoening hebben baby’s met kinkhoest meestal een intramurale behandeling nodig, inclusief aanvullende zuurstof. Heeft je baby last van kinkhoest? Bel dan 112.

Baby hoest in slaap: meest voorkomende oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je baby hoest in de slaap. Vaak wordt gedacht dat er altijd sprake moet zijn van ziek zijn, maar dat is niet het geval. In veel gevallen wordt hoest bij baby’s veroorzaakt door een aandoening, maar het kan zeker ook te maken hebben met andere factoren. Hieronder geven wij je inzicht in de drie belangrijkste oorzaken van hoesten in de slaap bij een baby.

1. Het doorkomen van de tandjes

Wanneer je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is, dan beginnen de tandjes door te komen. Bij de ene baby gebeurt dit dus iets eerder dan bij de andere baby. Veel baby’s uiten het ongemak van het doorkomen van tandjes door middel van systematisch hoesten. De doorkomende tandjes kunnen zorgen voor een overmatige hoeveelheid speeksel, of kwijlen, waardoor de baby gaat hoesten. Wanneer er geen sprake is van ziekteklachten, waaronder natuurlijk koorts, dan is er in de meeste gevallen niets aan de hand en hoef je geen huisarts of kinderarts te bezoeken.

2. Hoesten door aanwezigheid van allergieën

Lijkt je kindje last te hebben van een aanhoudende hoest? Dan is het goed mogelijk dat de hoest wordt veroorzaakt door een allergie of meerdere allergieën. Allergische hoest klinkt in de meeste gevallen droog en kan worden veroorzaakt door een zwelling van de keel of door spasmen. Gaat de droge hoest over in een piepende hoest? Neem dan contact op met de huisarts of de kinderarts.

3. Hoesten door ziekte van je baby

Je baby hoest in de slaap en heeft daarnaast ook last van een loopneus en / of koorts. In de meeste gevallen gaat het om een verkoudheid, in andere situaties is er sprake van een infectie. Loopt de koorts op, wordt het hoesten erger, ontstaat er benauwdheid of maak je je om andere reden zorgen om je baby? Neem dan altijd contact op met je huisarts of kinderarts.

Laat je kindje altijd op de rug slapen

Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je baby op de rug slaapt. Wanneer je baby hoest in de slaap, dan is je baby vaak beweeglijker. Ben je bang dat je baby hierdoor zelf op de buik draait? Maak dan gebruik van een slaapwikkel om zeker te zijn dat je kindje in de slaap op de rug blijft liggen. Natuurlijk kun je de slaapwikkel voordelig bestellen bij ons. Wil je meer weten of heb je advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op.