Tips om beter te slapen tegen het einde van je zwangerschap

Tegen het einde van je zwangerschap kan het je flink lastig gemaakt worden. Die almaar groter groeiende buik gaat in de weg zitten, want poe hij wordt echt groot hè. Dat maakt het strikken van je veters als het lopen van de zevenheuvelenloop, tamelijk uitputtend dus. Gelukkig gaan we de winter in en zijn laarsjes altijd fashionable. Maar ja, dan moet je geen last hebben van opgezwollen voeten want om nu voor die laatste maand(en) nieuwe schoenen te kopen, daar heb je echt geen zin in.

Of je vindt het juist een goed excuus, dat kan natuurlijk ook voor de schoenen fetisjisten. Anyway, die kwaaltjes. En dan hebben we het nog niet over de nachten gehad. Oh die nachten. Die duren lang. Dat kan wel zo gedaan zijn door moeder natuur zodat je vast voorbereid bent op slapeloze nachten, maar hé je gelooft die slapeloze nachten straks wel, je wil nu juist nog even goed slapen!

Zwangerschap slapen
Het Snoozzz voedingskussen help om lekker te slapen ook in je zwangerschap

Daar zijn gelukkig allerlei handige tips voor. Tips waarmee jij straks helemaal uitgeslapen ten tonele verschijnt aan het bevalling bed. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Neem een lekker lang bad. Van badderen word je loom en daardoor slaap je beter. Verwen jezelf met een fijne badolie, bijvoorbeeld lavendel of oranjebloesem, die je spieren helpt te ontspannen en verlichting geeft. In bad voelt je buik ineens niet meer zo zwaar!
  • Zorg dat er geen stressvol moment of drukte is, of lees bijvoorbeeld nog even een boek voor het slapengaan. Schrijf je boodschappenlijstje op een kladblok zodat je niet blijft piekeren. Neem geen werk mee naar de slaapkamer en kijk geen tv meer voor het slapengaan.
  • Probeer zoveel mogelijk slaap te pakken op andere momenten. Dus ben je ’s morgens om 11 uur alweer moe? Doe dan een middagdutje. Daar kun je je helemaal opgeladen door voelen. Houd het wel op een powernap want als je meteen een dutje van 2 uur doet, slaap je ’s nachts weer moeilijker. En kun je ’s avonds om 8 uur je ogen al niet meer openhouden? Geef er dan aan toe en duik gewoon vroeg je bedje in. Je lichaam moet al zo hard werken en dan is 10 uur slapen per nacht helemaal geen overbodige luxe.
  • Als je zwanger bent, kun je het beste op je zij slapen. Op je linkerzij krijgt je placenta de beste bloeddoorstroming. Op je buik lukt gewoonweg niet meer en op je rug is niet verstandig omdat er dan te veel gewicht en druk op je bloedvaten komt. Als op je zij liggen ook niet prettig meer voelt, gebruik dan eens een voedingskussen om je buik te ondersteunen. Je kunt je heerlijk om een voedingskussen heen krullen en het uiteinde eventueel zelfs tussen je benen laten rusten. Zo belast je je rug ook minder. Je kunt het kussen ook achter je rug leggen zodat je niet zo snel omrolt.
  • Let erop wat je drinkt. Sowieso ’s avonds liever geen koffie meer. Te veel cafeïne is al niet aan te raden voor je baby en je wordt er zelf ook niet rustiger van. Een glas warme melk daarentegen kan je wel helpen te ontspannen. Maar drink niet te veel, want dan moet je er ’s nachts weer uit om te plassen…
  • Eet ook niet te veel want dan krijg je eerder last van je maag. Zeker vet en pittig eten kan voor maagzuur zorgen. Ben je ’s nachts juist vaak misselijk of hongerig? Zet iets eenvoudigs om te snacken op je nachtkastje.

Met bovenstaande tips geniet jij hopelijk nog even optimaal van je nachtrust. Als je zelf goed uitgerust bent, is dit namelijk ook beter voor je baby. Heb jij nog slimme tips? Laat het ons gerust weten!