Slaapritme baby? Raadsel voor ouders! Het slaapritme van je baby kan moeilijk te volgen zijn. Het ene moment wordt je baby wakker om 8 uur, de volgende week is dat ineens bijgesteld naar 6 uur in de morgen. Andersom komt natuurlijk ook voor. Het doorslapen van je baby kan een week goed gaan en dan ineens wil je baby toch weer twee keer per nacht gevoed worden. De ene nacht kan je baby doorslapen, de andere nacht lijkt het slaapritme van je baby volledig ondersteboven te liggen en maakt hij of zij je wel drie keer op een nacht wakker. Reden om je zorgen over te maken? Nee, zeker niet! Je baby heeft tijd nodig om een goed slaapritme te ontwikkelen.

Wanneer doorslapen baby?

Veel ouders vragen zich het al na de eerste week of twee weken af: wanneer gaat mijn baby eindelijk doorslapen? Logisch! Die onderbroken nachten zijn slopend. Je baby wil niet doorslapen en dus krijg jij als ouder ook niet de kans om door te slapen. Je baby laten doorslapen is helaas geen kwestie van bepaalde dingen doen en bepaalde dingen laten. Je baby slaapt niet door, omdat je baby nog bezig is om een slaapritme te ontwikkelen. Bij de ene baby gaat dit nu eenmaal sneller dan bij de andere. Belangrijk is om de ontwikkeling van een slaapritme zo goed mogelijk te ondersteunen. Hierbij is het natuurlijk ook van belang om te weten wat nu ‘normaal’ is voor een baby. Met ‘normaal’ bedoelen we in dit geval het gemiddelde slaapritme van baby’s.

Pasgeboren baby wil niet in bedje slapen

Veel ouders krijgen ook hiermee te maken: je pasgeboren baby wil niet in het eigen bedje slapen. Soms wil een pasgeboren baby slapen in dezelfde ruimte als waar de ouders zich bevinden. Er zijn baby’s die de ouders daadwerkelijk missen als zij niet in de buurt zijn. Een slaapcoach zal aangeven dat je baby moet leren slapen in de eigen wieg of het eigen bedje. Als ouder denk je daar vaak anders over. Je vindt het vervelend als je baby zich alleen voelt. Logisch! Daar ben je ouder voor. Je wilt je baby beschermen tegen negatieve emoties. Is het een ramp om de wieg een tijdje in je eigen slaapkamer te zetten? Nee, dat is het niet. Wel is het belangrijk om de wieg stap voor stap terug te brengen naar de babykamer, waar je baby hoort te slapen. Zo voorkom je dat je baby aan jouw slaapkamer gaat wennen en écht nergens anders meer wil slapen.

Hoe ziet het slaapritme van een baby eruit?

Een eerste belangrijke opmerking is wel dat het slaapritme per baby verschilt. Elke baby is uniek en dat betekent ook dat elke baby een eigen slaapritme laat zien. Snoozzz.com geeft je graag inzicht in het slaapritme van de baby gedurende de eerste 10 maanden. Dit overzicht is gebaseerd op gemiddelden. Wijkt het slaapritme van jouw baby af? Dan is dit niets om je zorgen over te maken. Elke baby ontwikkelt nu eenmaal anders.

Slaapritme baby 1 maand

Het slaapritme van je baby van 1 maand kan nog wat onregelmatig zijn. Je baby is nog een goed slaapritme aan het ontwikkelen. Deze jonge baby’s slapen gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. Het is dus heel normaal dat jouw kleintje een heel groot deel van de dag en nacht slaapt. Wel is het zo dat je baby ook vaak wakker zal worden. Het slaapritme van een baby van 1 maand wordt vaak verstoord door een hongergevoel. Gemiddeld hebben baby’s van deze leeftijd 10 tot 12 keer per dag honger.

Slaapritme baby 2 maanden

Het slaapritme van een baby van 2 maanden heeft inmiddels iets meer vorm gegeven. Voor veel baby’s geld dat zij rond 10 uur in de avond gaan slapen voor de nacht. Zij slapen vervolgens gemiddeld tot 7 uur in de morgen. Wel is het zo dat het slaapritme van een baby van 2 maanden nog altijd vrij vaak onderbroken wordt, ook in de nacht. Je kunt het geluk hebben dat jij een ‘doorslaper’ hebt, maar maak je geen zorgen als jouw baby de nacht nog niet doorslaapt. Gedurende de dag zal een baby van 2 maanden dutjes doen. Gemiddeld is je baby 45 tot 60 minuten wakker, waarna er een dutje van 1 tot 2 uur wordt gedaan.

Slaapritme baby 3 maanden

Er is al een duidelijk slaapritme bij een baby van 3 maanden merkbaar. Je baby heeft inmiddels geleerd dat er een verschil bestaat tussen dag en nacht. Hierdoor kan je baby zelf beter onderscheid maken tussen wanneer er een langere slaap plaatsvindt en wanneer er dutjes worden gedaan. Het slaapritme van een baby van 3 maanden zorgt voor een gemiddelde slaap van 13 tot 14 uur per dag. Je baby slaapt dus nog altijd vrij veel, ook overdag, en heeft deze slaap ook nodig voor de verdere ontwikkeling.

Slaapritme baby 4 maanden

Het is goed mogelijk dat je baby ineens wat eerder wakker gaat worden dan voorheen. Dit is heel normaal bij het slaapritme van een baby van 4 maanden oud. Gemiddeld worden baby’s van deze leeftijd wakker rond 6 uur in de morgen. Zij sluiten de oogjes voor de nacht gemiddeld om 9 uur in de avond. Zij worden dus niet alleen iets eerder wakker, maar gaan ook eerder slapen dan in de eerste maandjes. Je baby zal nu de nachten wat langer door kunnen slapen, maar het is niet vreemd als je baby nog steeds af en toe wakker wordt. Een gewoon slaapritme van een baby van 4 maanden zorgt ervoor dat je baby één of twee keer wakker wordt om gevoed te worden. Baby’s van deze leeftijd kunnen 5 tot maximaal 8 uur achter elkaar doorslapen.

Slaapritme baby 5 maanden

Als je baby 5 maanden oud is, dan heeft je baby het zogenaamde vierde trimester achter zich gelaten. Dit betekent dat je baby nu écht gaat wennen aan het dag- en nachtritme. Voor heel veel ouders betekent dit ook dat er een einde komt aan de nachten die meerdere malen gebroken worden door een hongerige schreeuw. Een groot deel van de baby’s worden niet meer wakker gedurende de nacht wanneer zij eenmaal het slaapritme van een baby van 5 maanden hebben bereikt. Toch, elke baby is anders. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Je baby kan je nog steeds in de nacht een keer wekken omdat hij of zij honger heeft.

Slaapritme baby 6 maanden

Het slaapritme van een baby van 6 maanden wordt beter verdeeld over de dag en de nacht. Voor de meeste baby’s van deze leeftijd geldt dat zij in de nacht 6 tot maximaal 10 uur ononderbroken door kunnen slapen. Veel ouders zullen hier dolgelukkig van worden! Het is in deze fase wel belangrijk dat je zelf ook gaat zorgen voor wat ritme in de dutjes. Als je baby overdag te veel slaapt, dan kan dit de slaap in de nacht verstoren. Het kan dus goed zijn om je kindje even te helpen bij het ontwikkelen van een goed slaapritme voor een baby van 6 maanden.

Slaapritme baby 7 maanden

Het slaapritme van een baby van 7 maanden laat gemiddeld 12 tot 14 uur slaap per 24 uur zien. Ongeveer de helft hiervan vindt plaats in de nacht. Een groot deel van de baby’s van deze leeftijd wordt wakker tussen 6 en 8 uur in de ochtend. Het slaapritme van een baby van 7 maanden geeft duidelijk aan wanneer je kindje klaar is voor de nacht. Vaak tussen 7 en 9 uur in de avond merk je dat je kindje moeite krijgt om de oogjes open te houden. Vaak gebeurt dit dagelijks rond dezelfde tijd, wat aangeeft dat je baby een sterk slaapritme heeft ontwikkeld.

Slaapritme baby 8 maanden

Het is niet vreemd voor een baby van 8 maanden om 9 tot 10 uur aan één stuk door te slapen in de nacht. Je baby heeft het de hele dag ontzettend druk met het ontdekken van mensen en de wereld om hen heen, ze zijn volop aan het ontwikkelen en moeten ook nog tijd vrijmaken om lekker te spelen en te kroelen. De dag kost veel energie. Dit zorgt voor een slaapritme van een baby van 8 maanden waarbij de nacht wat langer wordt. Je baby heeft duidelijk slaaptijd nodig om zich weer op te laden voor een nieuwe, spannende dag. Er is nog steeds ook een slaapritme voor de baby van 8 maanden overdag. De meeste baby’s van deze leeftijd slapen overdag nog 3 tot 5 uur, verdeeld over meestal 2 dutjes.

Slaapritme baby 9 maanden

Als je baby eenmaal 9 maandjes oud is, dan zou je baby een totaal aantal uren van 12 tot 14 per 24 uur moeten slapen. Slaapt je baby de helft van een etmaal, dan is dit heel prima. Het past bij het slaapritme van een baby van 9 maanden. De meeste baby’s van 9 maanden slapen overdag nog 2 keer. Deze dutjes zijn in de meeste gevallen niet langer dan 2 uur. Het slaapritme van een baby van 9 maanden zorgt er meestal voor dat de baby tussen 6 en 7 uur in de ochtend wakker wordt.

Slaapritme baby 10 maanden

Je merkt dat het slaapritme van een baby van 10 maanden opnieuw aan het veranderen is. Dit merk je vooral aan de slaapjes overdag. Voor veel baby’s van deze leeftijd geldt dat de dutjes overdag korter worden. Volgens het slaapritme van een baby van 10 maanden zijn 2 dutjes per dag van 30 tot 60 minuten voldoende om de dag comfortabel en blij door te komen. In de nacht slaapt je baby vaak tussen de 7 en 10 uur. De meeste baby’s van 10 maanden oud zijn tussen 7 en 9 uur in de avond klaar voor de nacht.

Tips doorslapen baby

Er zijn een aantal tips om het doorslapen van je baby te stimuleren. Dit biedt in geen geval garanties, maar kan er wel voor zorgen dat je kindje nét even wat langer slaapt. Dat betekent natuurlijk ook dat jouw nachten iets langer worden, wat héél prettig is. Wij geven je graag 7 tips om doorslapen van de baby te stimuleren:

  1. Volg een consistente, kalmerende bedtijdroutine.
  2. Leg je baby slaperig maar wakker in bed.
  3. Geef je baby de tijd om tot rust te komen.
  4. Overweeg een fopspeen.
  5. Maak gebruik van een slaapwikkel.
  6. Houd nachtelijke zorg laagdrempelig.
  7. Respecteer de voorkeuren van je baby

Bestel jouw slaapwikkel direct online

Je baby heeft een routine nodig om beter te kunnen slapen. Daarnaast is het belangrijk om de voorkeuren van je baby te respecteren. Zie je dat je baby om 7 uur in de avond erg moe is? Probeer je baby dan niet wakker te houden tot 10 uur in de avond. Dit verstoort het slaapritme van je baby en zorgt er juist voor dat je baby in de nacht vaker wakker wordt. Tot slot adviseren wij je om een slaapwikkel te gebruiken, waardoor je baby zich veilig en comfortabel voelt. Geborgenheid is belangrijk voor een goede slaap. De slaapwikkel voorkomt direct dat je baby in een positie kan draaien waarin jij je baby niet wilt laten slapen. Natuurlijk kun je de slaapwikkel bestellen in onze webwinkel. Heb je eerst nog vragen of wil je advies? Neem dan gerust contact met ons op.