Reflux bij je baby is heel vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen geen reden toch zorg. Baby reflux, ook wel zuigelingenreflux genoemd, treedt op wanneer voedsel uit de maag van je kindje omhoog beweegt. Het gevolg is dat je baby overgeeft. Bij een gezonde baby komt reflux meerdere keren per dag voor. Het is dus niet iets om je direct zorgen over te maken. Zolang je baby gezond en tevreden is, en natuurlijk goed groeit, is reflux geen reden tot bezorgdheid. Gebeurt het overmatig? Dan is het wel verstandig om even een bezoek aan de huisarts te brengen. Snoozzz.com geeft je graag meer informatie over reflux bij de baby.

Wat is reflux baby?

Reflux bij je baby is dus eigenlijk overgeven. Reflux is zeker niet iets dat alleen bij baby’s voorkomt. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. De aandoening staat ook wel bekend als GERD. Hiervan is bij de baby meestal geen sprake. Het is heel normaal dat de voeding van je baby een paar keer per dag omhoog komt, waardoor je baby een beetje overgeeft. Zeker in de eerste 18 maanden is het heel gewoon dat je baby regelmatig overgeeft. Daarom is het ook altijd goed om voldoende spuugdoekjes te hebben, want je hebt ze echt nodig.

Reflux baby symptomen

Kijken we naar de reflux baby symptomen, dan zien we eigenlijk alleen het opgeven van voeding. Er kan slechts een beetje melk omhoog komen, maar dit kan ook in wat grotere hoeveelheden voorkomen. Zelden gaat reflux bij je baby gepaard met ernstige symptomen. De hoeveelheid zuur in de voeding die omhoog komt is onvoldoende om irritaties teweeg te brengen in de slokdarm van je baby.

Zorgwekkende reflux baby symptomen

De reguliere reflux baby symptomen zijn dus niet zorgwekkend, maar er zijn wel een aantal symptomen van zuigelingenreflux te noemen die wel zorgwekkend zijn. Wanneer je één van onderstaande symptomen opmerkt is het raadzaam om direct een arts te raadplegen:

  • Je baby komt niet aan
  • Er is sprake van projectiel braken (golven maaginhoud die uit de mond ‘schieten’)
  • Er wordt groene of gele vloeistof overgegeven
  • De maaginhoud lijkt op koffiedik
  • Je merkt (beetjes) bloed op in de maaginhoud
  • Je baby wil niet meer eten
  • Er zit bloed in de ontlasting
  • Je baby is na het eten prikkelbaar
  • Het overgeven begint pas na de leeftijd van 6 maanden
  • Er is sprake van een chronische hoest
  • Je baby heeft moeite met ademhalen

Wat te doen bij reflux baby?

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de reflux bij je baby te verminderen. Een paar kleine aanpassingen kan al zorgen voor een flinke afname van de baby reflux. Op de eerste plaats is het goed om je baby rechtop te voeden. Probeer vervolgens om je baby gedurende een half uur na het voeden in zittende positie te houden. De zwaartekracht houdt de maaginhoud dan waar het hoort. Speel niet met je baby kort na het voeden. Beweging kan juist zorgen voor reflux. Probeer je baby te voeden in kleinere, meer frequente porties. Kleinere beetjes voeding verlagen het risico op overgeven. Neem de tijd om je baby te laten boeren. Regelmatig boeren tijdens en na het voeden helpt voorkomen dat zich lucht in de maag van de baby gaat ophopen. Laat je baby altijd op de rug slapen, ook als je baby reflux heeft. Een reflux kussen voor je baby helpt om de maaginhoud laag te houden.

Welke voeding bij reflux baby?

Het zou natuurlijk heel fijn zijn als je gewoon een lijstje had met voeding die reflux bij je baby laat afnemen. Helaas werkt dit in de praktijk niet zo. Elke baby is anders en dat betekent ook dat niet alle baby’s hetzelfde reageren op voeding. Wel zijn er een aantal producten die voor vrijwel alle baby’s helpen om reflux te verminderen. Op het vlak van fruit zijn dit avocado’s, bananen en peren. Ze helpen allemaal bij de spijsvertering, hebben een lage zuurgraad en bieden de beste voedingsstoffen. Is je baby jonger dan 6 maanden? Dan kan het goed zijn om (moeder)melk te verdikken met granen. Dit helpt om de melk binnen te houden. Is je baby ouder dan 6 maanden? Dan is het goed om over te stappen op vast voedsel. Start hierbij met granen, daarna groente en daarna fruit.

Verborgen reflux baby

Naast de reguliere reflux bij de baby bestaat er ook verborgen reflux bij de baby. Dit wordt ook wel stille reflux genoemd. Reflux bij de baby treedt op wanneer de inhoud van de maag terug in de slokdarm komt. Baby’s met normale reflux spugen melk of flesvoeding uit, terwijl het bij baby’s met verborgen reflux in de slokdarm blijft. Bij verborgen reflux bij je baby komt de voeding dus wel omhoog, maar de baby geeft niet over.

Symptomen verborgen reflux baby

Als je baby niet spuugt, dan kan het lastig zijn om te herkennen dat je baby last heeft van reflux. Het is dan ook zo dat verborgen reflux bij de baby gemakkelijk over het hoofd gezien wordt. Er zijn een aantal symptomen die wijzen op verborgen reflux bij je baby:

  • Prikkelbaarheid
  • Moeite met slapen
  • Verstikking
  • Kokhalzen
  • Verstopte neus
  • De rug buigen tijdens het voeden
  • Chronisch hoesten
  • Weigeren om te eten
  • Pauzes in de ademhaling (apneu)
  • Luidruchtige ademhaling of piepende ademhaling
  • Heesheid

Wat te doen bij verborgen reflux baby?

Vermoed je dat je baby last heeft van verborgen reflux? Dan is het verstandig om even met je kindje langs de huisarts te gaan. Elke baby is anders en dat betekent dat niet elke behandeling voor elke baby even effectief is. De huisarts kan je hierin adviseren. In bepaalde gevallen is het voldoende om je baby op een andere manier te voeden of om andere voeding aan te bieden aan je baby. In andere gevallen kan het noodzakelijk zijn om je baby tijdelijk medicatie te geven. Uiteraard is het ook goed om een reflux kussen voor je baby te kopen wanneer er sprake is van verborgen reflux.

Hoe lang duurt reflux bij baby?

Reflux bij de baby begint vaak al direct na de geboorte. Je merkt dat je baby melk opgeeft na het voeden. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken, zolang het uiteraard in normale mate gebeurt. Lijkt het alsof je baby voortdurend overgeeft of erg grote hoeveelheden tegelijk overgeeft? Dan is het wel verstandig om een huisarts te raadplegen. In de regel geldt dat reflux bij je baby afneemt naar mate je baby ouder wordt. Merk je dat de reflux bij je baby juist erger wordt als je kindje al een half jaar oud is, of ouder? Ook dan is het goed om even langs de huisarts te gaan.

Wanneer stopt reflux baby?

In verreweg de meeste gevallen stopt de reflux bij je baby bij de leeftijd van ongeveer 18 maanden. Het is belangrijk om je te bedenken dat elke baby uniek is. Het is daarom goed mogelijk dat jouw baby eerder geen last meer heeft van zuigelingenreflux of juist iets later is. Dit is geen reden tot zorg. De gemiddelde leeftijd waarop baby reflux stopt is 18 maanden. Duurt het erg veel langer? Dan is het wel verstandig om eens naar de huisarts te gaan met je kindje.

Reflux baby: altijd rust na het voeden

Lekker gek doen met je baby hoort erbij. Lekker hobbelen op schoot of de baby door de lucht laten zweven.. Het hoort er allemaal bij. Toch is het niet verstandig om dit kort na het voeden te doen. Het kan de baby reflux verergeren. Rust is het beste medicijn tegen baby reflux. Koop een goed babynestje om je baby lekker comfortabel in te laten rusten voor de duur van 30 tot 60 minuten na het voeden. Natuurlijk kun je bij ons diverse hulpmiddelen kopen, zoals spuugdoekjes, reflux kussens en slaapwikkels. Heb je nog vragen of wil je advies? Neem dan gerust contact met ons op.