Het is nogal wat voor een dreumes, peuter of kleuter als er ineens een baby in huis komt. Een ander klein kindje dat in een keer alle aandacht krijgt, die overladen wordt met cadeaus en bezoek, die iedereen vast wil houden en de hele dag bij mama mag zitten. Het is niet gek dat je kleintje het daar lastig mee heeft. Ook al had je hem of haar nog zo goed voorbereid, soms is dat niet genoeg om jaloerse gevoelens te voorkomen. En nu? Wat kun je nu het beste doen?

Dat je kindje het niet alleen maar leuk vindt om er een broertje of zusje bij te hebben, merk je bijvoorbeeld aan driftbuien, weer in zijn broek plassen terwijl hij net zindelijk was, ook alleen nog maar uit de fles willen drinken net als de baby of ’s nachts huilend wakker worden. Hoe ga je daar het beste mee om?

Geef je peuter positieve aandacht

Probeer erop te letten dat je niet boos reageert op het negatieve gedrag van je kind. Je oudste probeert de aandacht te trekken, en dat kan ook vaak negatieve aandacht zijn. Hij is gewend om altijd alle aandacht te krijgen en nooit te hoeven wachten en dat is nu anders. Vinden zijn ouders hem nog wel net zo lief? Natuurlijk moet hij weten dat je een baby niet mag slaan, maar vaak gebeurt dit uit jaloezie of onzekerheid dus sta er niet te lang bij stil.

Geef hem juist positieve aandacht wanneer hij bijvoorbeeld even moet wachten omdat jij borstvoeding geeft door hem te betrekken bij wat er gebeurt. Leg hem uit wat je aan het doen bent en dat je zo klaar bent en dan weer met hem komt spelen. Of koop een speciaal boek dat jullie altijd samen lezen als je aan het voeden bent, maar ook alleen dan. Zo wordt dat moment ook voor hem een speciaal momentje.

Samen met je peuter voor de baby zorgen

Je kunt je oudste zoveel mogelijk mee laten helpen met het verzorgen van de baby. Vraag hem alvast een luier of spuugdoekje voor de baby te pakken en geef hem een complimentje dat hij jou al zo goed kan helpen, terwijl de baby dat nog niet kan. Wat zal hij trots zijn! En als hij niet wil helpen, is dat ook prima. Soms wil je kindje niet altijd maar de grote broer of zus zijn maar ook gewoon even lekker bij jou op schoot zitten en knuffelen. Of gebruik de Snoozzz babyseat! Deze zitzak heeft een speciale verwisselbare top. Laat je oudste ook eens van de babyseat gebruik maken door de babytop te verwisselen voor de meegeleverde kindertop. Dat geeft je oudste ook het gevoel dat hij/zij belangrijk is!

Samen quality time

Ga af en toe bewust iets alleen met de oudste doen. Regel een oppas voor de baby en trek er samen op uit. Een dag die helemaal om hem draait!

Merk je dat de jaloezie niet over gaat maar juist alleen maar erger wordt, bezoek dan eens een huisarts om samen met hem te kijken hoe je dit gedrag kunt veranderen. En let altijd op als je kinderen samen zijn. Want ook al vindt de oudste de jongste nog zo lief, ze beseffen vaak niet hoe kwetsbaar een baby’tje nog is.

Family love Snoozzz