Buikslapen van de baby.. Het kan ouders flinke zorgen opleveren. Het is bekend dat het de bedoeling is dat een baby op de rug slaapt, maar het kan altijd gebeuren dat je kleintje in de slaap op de buik draait. Wanneer is dit veilig en wanneer is het nodig om actie te ondernemen als dit gebeurt? Het belangrijkst waar ouders zich zorgen over maken is natuurlijk het risico op wiegendood, en dat is geheel terecht. Wij vertellen je graag meer over het buikslapen van de baby en over hoe je daar het best mee omgaat.

Wanneer mag een baby op de buik slapen?

Het is van cruciaal belang om baby’s het eerste levensjaar op hun rug te laten slapen. In de eerste periode is je kindje zelf nog niet in staat om in de slaap om te rollen. Leg je jouw baby op de rug in de wieg, dan zal je baby hooguit op de zij rollen in de slaap en dat is prima. Toch, je baby leert uiteindelijk omrollen en dat is het moment waarop jij je als ouder zorgen gaat maken. Wanneer mag een baby op de buik slapen? Als je baby zelf op de buik rolt, dan kun je dit zo laten vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden. Het risico op wiegendood is dan sterk afgenomen en je baby is in staat om zichzelf om te rollen. Vind je het toch nog eng? Begrijpelijk! Je kunt in dit geval gebruik maken van een slaapwikkel om ervoor te zorgen dat je kindje op de rug blijft liggen.

Baby rolt op de buik in de slaap: wat moet je doen?

Je baby rolt op de buik in de slaap en jouw eerste gedachte is dat je jouw baby direct terug moet rollen. Dit hoeft niet. Eén van de eerste mijlpalen in de ontwikkeling van je baby is het leren omrollen. Sommige baby’s leren dit na 3 maanden, andere baby’s doen er een half jaartje over. Iedere baby ontwikkelt anders. Het risico op wiegendood neemt sterk af wanneer je baby heeft geleerd zichzelf om te rollen. Als ouder wil je natuurlijk geen enkel risico nemen. Is jouw baby vroeg met omrollen? Gebruik dan een slaapwikkel om te voorkomen dat je baby op de buik rolt in de slaap. Een goede slaapwikkel kun je blijven gebruiken tot de leeftijd van 24 maanden, afhankelijk van de grootte van je kindje.

Veilig slapen voor je baby

Er zijn baby’s die duidelijk liever op de buik slapen dan op de rug. Is het buikslapen van je baby oké als de baby dit zelf wil? Nee, zeker niet voordat je kindje een jaar oud wordt. Tot de leeftijd van 12 maanden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje op de rug in slaap valt. Rolt je kindje in de slaap zelf op de buik, dan kun je dit zo laten of je kunt dit voorkomen met de juiste hulpmiddelen. Je wilt vooral zorgen voor veilig slapen voor je baby, dus leg je baby altijd op de rug in de wieg om te gaan slapen. Door de armen gestrekt naar de zijkant te leggen kun je ook voorkomen dat je baby makkelijk omrolt in de slaap. Baby’s die op de rug slapen hebben ook minder last van oorontstekingen, verstopte neuzen en koorts.

Een factor die ook meespeelt is het matras waar je baby op ligt. Een goed babymatras is erg belangrijk. Je baby brengt de eerste periode van zijn leven veel liggend door. Het is niet wenselijk dat het al die tijd niet fijn ligt.

Hoe zit het met het risico op wiegendood?

Als je baby zich kan omrollen, dan is de risicovolle periode voor wiegendood over het algemeen voorbij. Het hoogste risico op wiegendood bestaat in de periode tussen de 2 en 4 maanden oud, waarin de meeste baby’s zelf nog niet om kunnen rollen. Dat gezegd hebbende is het wel belangrijk om je baby tot de leeftijd van 12 maanden op de rug te laten slapen. Baby’s die gemakkelijk van hun rug naar hun buik kunnen omdraaien hebben een aanzienlijk verminderd risico op wiegendood, volgens experts. Zij geven aan dat baby’s die de kracht en mobiliteit hebben ontwikkeld om gemakkelijk van houding te veranderen, ook voldoende ontwikkeld zijn om problemen te voelen wanneer ze slapen, waardoor ze zichzelf beter kunnen beschermen. Merken ze dat ze minder makkelijk ademen, dan rollen ze vanzelf weer terug op de rug of de zij.

leverbaar 22 Maart
185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen
65.95
185 x 45 cm
Microparel vulling
Katoen
65.95

Maak gebruik van een slaapwikkel of slaapzak

Experts geven aan dat het dus veilig genoeg is om je kindje op de buik te laten liggen als je baby zelf op de buik gerold is. Toch, ouders kijken hier vanzelfsprekend anders tegenaan. Het gaat wel om jouw kindje, en je wilt niet dat jouw kindje ‘uitzondering op de regel’ wordt. Begrijpelijk! Gelukkig kun je zelf dingen doen om het buikslapen van je baby tegen te gaan. Maak gebruik van een Snoozzz slaapwikkel of een babyslaapzak om te voorkomen dat je baby zelf op de buik kan draaien in de slaap. Zo slapen jullie, als bezorgde ouders, ook een stuk rustiger!