By Jeanette Swinkels | 4 mei 2017

Hoe voorkom je een afgeplat hoofdje bij baby’s?

Een scheef of afgeplat hoofdje komt vaak voor bij kleine baby’s, bij 1 op de 5 baby’s zelf. Baby’s hebben, net zoals wij allemaal hebben, een voorkeurshouding. Een houding waarin ze het fijnste liggen. Maar omdat de schedel van kleine baby’s nog heel zacht en vormbaar is, ontstaat al snel een afplatting. Vooral in de eerste vier weken na de geboorte zie je vaak een voorkeurshouding. Als je de voorkeurshouding niet op tijd doorbreekt, kan deze andere vorm blijvend blijven. Hoe kun je de voorkeurshouding doorbreken?

– Laat je baby altijd op zijn rug slapen, maar draai zijn hoofdje de ene keer naar links en de andere keer naar rechts.
– Wissel ook de kijkrichting af door zijn bedje af en toe omgekeerd op te maken. Omdat baby’s graag richting het licht kijken, kun je hem zo zelf de andere kant op (naar het raam toe) laten draaien. Ook in de box kun je hem af en toe op een andere plek liggen en het aankleedkussen kun je ook eens in de zoveel tijd omdraaien.
– Doe af en toe een volgspelletje samen. Beweeg je hoofd naar links en naar rechts en laat je baby volgen.
– Leg het speelgoed eens op een andere plek neer om zijn aandacht naar de andere kant te trekken.
– Let er verder goed op hoe je hem vasthoudt. Wanneer je bijvoorbeeld borstvoeding geeft, wissel je zijn houding al automatisch af maar dat kan ook als je de fles geeft. Je kunt zijn positie eens veranderen zodat zijn hoofdje anders ligt. Dat geldt ook wanneer je hem vasthoudt om een boertje te laten doen.
– Laat je baby een paar keer per dag kort op zijn buik liggen. Zo traint hij zijn nek- en rugspieren, waardoor hij zijn hoofdje gemakkelijker zelf een andere kant op kan draaien. Blijf wel altijd bij je kindje als hij op zijn buik ligt.

Vind je het lastig zijn voorkeurshouding te doorbreken? Ook de Snoozzz Slaapwikkel biedt uitkomst bij een voorkeurshouding. Met de Snoozzz Slaapwikkel help je de voorkeurshouding bij je baby te doorbreken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij naar zijn buik rolt en zonder dat hij in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Zo kunnen zowel jij als je baby rustig slapen.

Slaapt je kindje wel beter maar is zijn voorkeurshouding nog steeds moeilijk te doorbreken? Maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut om je hiermee verder te helpen.

Reader Interactions