De voordelen van borstvoeding zorgen er vaak voor dat veel kersverse moeders kiezen voor deze manier van voeden. Toch ervaren veel vrouwen er ook ongemakken van, waardoor het niet voor iedereen de meest comfortabele keuze is. Borstvoeding kent voordelen, maar flesvoeding biedt ook zeker belangrijke voordelen. Het is daarom goed om op de eerste plaats vooral te kijken naar waar jij je het prettigst bij voelt. Naast de voordelen van borstvoeding zijn er ook enkele nadelen te noemen. Snoozzz.com neemt zowel de voordelen als de nadelen van borstvoeding graag met je door.

Hoe zwaar wegen de voordelen van borstvoeding?

Er wordt soms makkelijk gezegd dat je jouw baby niet het beste geeft als je geen borstvoeding geeft, maar is dit wel zo? Wij kunnen je geruststellen. Het idee dat je baby niet de beste zorg krijgt als je flesvoeding geeft is allang achterhaald. De voordelen van borstvoeding zijn natuurlijk belangrijk, maar zeker niet doorslaggevend. Je hebt in de basis de keuze uit borstvoeding en flesvoeding. Het is belangrijk om te weten dat er geen goede of slechte keuze bestaat voor je baby. Ja, borstvoeding is iets gezonder, maar dat betekent zeker niet dat flesvoeding ongezond is. Hieronder vind je de belangrijkste 5 voordelen van borstvoeding.

1. Je baby krijgt alle voedingsstoffen binnen

Moedermelk is rijk aan voedingsstoffen, waardoor het natuurlijk in alle gevallen gezond is voor je baby. Wanneer je borstvoeding geeft, dan stel je zeker dat je baby alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die zorgen voor een optimale gezondheid en een goede groei. Dit geldt ook zeker voor de eerste dagen, waarin er voedzame biest wordt geproduceerd. Je hebt dus zekerheid dat je baby alle essentiële voedingsstoffen tot zich neemt als je borstvoeding geeft.

2. De spijsvertering van je baby is beter

Het is voor een baby natuurlijk belangrijk om een gezonde spijsvertering te hebben. Helaas is dit niet voor elke baby vanzelfsprekend. Sommige baby’s hebben relatief vaak last van diarree en maagklachten. Voor deze baby’s is borstvoeding vaak beter, omdat moedermelk zorgt voor een bevordering van een gezond spijsverteringsstelsel.

3. Het immuunsysteem wordt sterker

Een sterk immuunsysteem is belangrijk om bepaalde ziekten en aandoeningen te voorkomen. Van moedermelk is bewezen dat dit het immuunsysteem van de baby versterkt. Het helpt je baby beschermen tegen virale infecties, bacteriële infecties, longontstekingen en oorontstekingen.

4. Voordelen van borstvoeding voor jou

Er zijn niet alleen voordelen van borstvoeding voor je baby, maar ook voor jou als moeder. Het geven van borstvoeding helpt bij je herstel en zorgt ervoor dat je baarmoeder sneller weer de grootte aanneemt die deze voorafgaande aan de zwangerschap had. Borstvoeding geven betekent dat er meer moedermelk wordt geproduceerd, wat je helpt bij het afvallen. De productie van moedermelk zorgt namelijk voor de verbranding van extra calorieën. Het geven van borstvoeding bevordert goede hormonen die je helpen een sterkere band met je baby op te bouwen. Tot slot kan het geven van borstvoeding helpen ijzer vast te houden in je lichaam, waardoor je een ijzertekort na de bevalling effectief kunt voorkomen.

5. Het is makkelijker en sneller

Borstvoeding hoef je niet klaar te maken en op temperatuur te brengen. Het is gewoon altijd beschikbaar wanneer het nodig is, en dat zorgt ervoor dat het gewoon makkelijker en sneller is. Je kunt het comfort voor jou en je baby verhogen door gebruik te maken van een voedingskussen. Heeft je baby honger? Dan leg je jouw baby direct aan de borst. Dat is het mooie van het menselijk lichaam.

Zitten er ook nadelen aan borstvoeding?

Er zitten aardig wat voordelen aan borstvoeding, maar het kan zeker zijn dat jij als kersverse moeder vooral te maken krijgt met nadelen. Die zijn er namelijk zeker ook. Een heel belangrijk nadeel kan zijn dat het geven van borstvoeding voor jou gewoon heel ongemakkelijk of zelfs pijnlijk is. Dit probleem kan tot enkele weken aanhouden. Daarnaast is er met het geven van borstvoeding geen manier om precies te weten hoeveel je baby binnenkrijgt en of dat voldoende is. Het bijhouden van een voedingsschema is lastig. Wat door veel vrouwen ook als een nadeel van borstvoeding wordt gezien, is dat je dagelijks rekening moet houden met wat je zelf nuttigt. Het gaat dan niet alleen om bijvoorbeeld cafeïne en alcohol, maar natuurlijk ook om medicijnen.

Kies jij voor de voordelen van borstvoeding?

Uiteindelijk gaat het er vooral om dat jij je prettig voelt bij het geven van borstvoeding. Je kunt het voor jezelf gemakkelijker maken door een voedingskussen te gebruiken, maar dit neemt niet weg dat het voor jou gewoon heel onprettig kan blijven. Kies dan met een gerust hart voor flesvoeding, want ook daar zitten goede voordelen aan. Wil je meer informatie of advies van ons? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit artikel

Uitvoerig getest op veiligheid en comfort.

Gratis verzenden vanaf € 50 in NL en BE.

Duurzame producten van premium kwaliteit.

Voor 22:00 besteld binnen twee dagen in huis.

Meld je nu aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze handige tips, trucs en aanbiedingen rechtstreeks in je inbox!