Is je baby verkouden met slijm in de keel? Dan kan dit beangstigend zijn voor jou als ouder. Je merkt dat je baby benauwder is, meer hoest en gewoon niet gezond klinkt. Baby’s worden, net als volwassenen, verkouden. In bepaalde gevallen kan dit ook leiden tot vastzittend slijm in de keel. Het is logisch dat je wilt zorgen voor wat verlichting voor je baby. Snoozzz vertelt je meer over de verkoudheid van de baby met slijm én geeft je handige tips om je baby wat verlichting te bieden.

Verkoudheid bij je baby: mét of zonder slijm

Wanneer je baby net geboren is, dan krijg je vaak veel bezoek van dierbaren die even kennis willen maken met de kleine en een leuk kraamcadeau willen langsbrengen. Vaak verzoek je mensen die verkouden zijn even te wachten met hun bezoek tot de verkoudheid over is. Helaas betekent dit niet dat je helemaal kunt uitsluiten dat je kindje verkouden wordt. Soms weten mensen niet dat zij het virus al bij zich dragen en het kan natuurlijk ook zijn dat iemand in huis, zoals jij zelf, verkouden wordt. Je baby kan worden besmet zoals volwassenen ook gewoon besmet raken. Een baby kan verkouden zijn met vastzittend slijm, maar dit hoeft niet. In bepaalde gevallen blijft het bij een neusverkoudheid en ontstaat er geen slijm in de keel. Niet elke verkoudheid is dus hetzelfde.

Is je baby verkouden met slijm?

Het kan zijn dat je baby enkel neusverkouden is. In dit geval kun je gebruik maken van een neusspray voor baby’s om je kindje wat verlichting te bieden. Is je baby verkouden mét slijm? Dan is het eerste belangrijke dat je moet weten dat dit een normale reactie van het lichaam op het virus is. Bacteriën en virussen in het lichaam worden door slijm ‘gevangen’ om het uit het lichaam te kunnen verwijderen. Dit is dan ook de reden waarom er meer slijm wordt aangemaakt. Het is dus niet direct iets om je zorgen over te maken. Wél wordt het heel vervelend als het slijm in de keel van je baby vast blijft zitten, waardoor je baby hoest, ratelt en / of benauwd klinkt. Wij geven je 5 handige tips om verlichting te bieden een je baby als deze verkouden is mét slijm dat vast blijft zitten in de keel.

1. Een vernevelaar gebruiken

Een vernevelaar kan helpen om het slijm wat losser te maken, waardoor je baby het slijm dat vastzit makkelijker op kan hoesten. De vernevelaar zorgt voor het effect van stomen, maar dan natuurlijk zonder de hete lucht die daar normaal gesproken bij komt kijken. Je kunt tegen een voordelige prijs een goede vernevelaar voor baby’s kopen.

2. Help je baby door de hoestbuien heen

Wanneer er slijm in de keel vast zit, dan zorgt dit in de meeste gevallen voor vervelende hoestbuien. Dit is een normale reactie. Door te hoesten probeert je baby het slijm uit het lichaam te krijgen. Als het slijm vast zit, dan wordt het ophoesten van het slijm lastiger. Is je baby verkouden met slijm en krijgt deze een hoestbui? Leg je baby dan op de buik en lift de borstkas licht, zodat deze hoger ligt dan de rest van het lichaam. Vervolgens kun je over de rug wrijven of heel zachtjes op de rug kloppen. Dit kan helpen om het slijm makkelijker op te hoesten.

3. Maak een stoomcabine

Zeker als je een wat kleinere badkamer hebt is dit een goede manier om je baby te helpen. Zet de douchekraan aan met heet water en sluit de deur van de badkamer. Op deze manier kun je een stoomcabine in de badkamer creëren. Het voordeel hiervan is wel dat je je baby vast kunt houden en kunt wiegen terwijl jullie in de zelf gecreëerde stoomcabine zijn. Dit helpt je baby om comfortabel te blijven en zich veilig te voelen in een nieuwe situatie. Uiteraard is het wel belangrijk om niet te dichtbij het hete water van de douche of het bad te komen. Is je baby ouder dan 1 jaar? Dan kun je ook wat eucalyptusgeur toevoegen.

4. Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt

Vocht zorgt ervoor dat de keel van je baby soepel blijft. Dit helpt om het ophoesten van vastzittend slijm bij je baby te vereenvoudigen. Zorg er dus voor dat je baby voldoende drinkt. In het beste geval geef je je baby water, maar niet alle baby’s drinken graag water. In dat geval is een vruchtensapje ook prima. Melk is een optie, maar melk kan er ook voor zorgen dat er juist wat meer slijm ontstaat, waardoor het hoesten erger wordt. Probeer het dus altijd eerst met water of met een dunne vruchtensap.

5. Verkouden baby’s slapen op een helling

Wanneer je baby verkouden is, kan slapen een probleem zijn. Laat je kindje daarom slapen op een helling, zodat het hoofdeinde hoger ligt en het slijm kan zakken. Dit bevordert de ademhaling en dus ook de slaap. Ook helpt het de druk op het hoofdje te verminderen, wel zo prettig.
Hoe creëer je een helling in het bedje? Dat kan door boeken onder de poten van het bedje te plaatsen of handdoeken onder het matras te plaatsen. Of een speciaal hiervoor ontwikkeld kussen onder of op het matras te leggen, het refluxkussen. Dit kussen van ventilerend koudschuim, is speciaal gemaakt voor het kinderbed. En als je kindje in de slaapwikkel slaapt hoef je je ook geen zorgen te maken dat je kindje onder de dekens kan glijden.

6. Leg de borst hoger dan het lichaam

Zeker als je baby het wat benauwd heeft zal je je baby wat vaker vast willen houden. Je wilt zeker weten dat het goed met je baby gaat en je bent bezorgd. Logisch! Wanneer je je baby vasthoudt, dan is het goed om ervoor te zorgen dat de borst wat hoger ligt dan de rest van het lichaam. Je kunt hiervoor gebruik maken van relaxhoes om je voedingskussen, om het voor je baby aangenamer te maken en voor jezelf ook minder vermoeiend.

Baby verkouden met slijm: wanneer naar de huisarts?

Vastzittend slijm bij je baby kan heel beangstigend zijn. Wanneer je je erg bezorgd maakt, dan is het altijd een goed idee om de huisarts even te bezoeken. Deze kan je baby onderzoeken, eventueel iets voorschrijven en je vooral ook geruststellen. Uiteraard bel je ook de huisarts als je baby overmatig hoest, een ratelend geluid maakt bij het ademhalen of wanneer je baby duidelijk ademhalingsproblemen ervaart. In alle gevallen geldt: maak je je echt zorgen? Bel de huisarts.

Deel dit artikel

Uitvoerig getest op veiligheid en comfort.

Gratis verzenden vanaf € 50 in NL en BE.

Duurzame producten van premium kwaliteit.

Voor 22:00 besteld binnen twee dagen in huis.

Meld je nu aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze handige tips, trucs en aanbiedingen rechtstreeks in je inbox!