Je baby vecht tegen slaap en lijkt er echt alles aan te doen om niet in slaap te vallen. Een baby kan op verschillende manieren vechten tegen het in slaap vallen. Dit kan je baby bijvoorbeeld doen door te blijven huilen, te schreeuwen of de wiebelen. Uiteindelijk raakt je baby oververmoeid, vooral omdat het slaapritme van je baby ernstig verstoord wordt wanneer je baby vecht tegen slaap. Daarnaast kost het jou natuurlijk ook je nachtrust. Snoozzz.com geeft je meer informatie over vechten tegen slaap, waarbij we de oorzaken bespreken én je handige tips geven.

Waarom een baby vecht tegen slaap

Het is vaak niet direct te zeggen waarom je baby vecht tegen slaap. Er zijn namelijk meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je baby er alles aan doet om niet in slaap te vallen. Wanneer jouw baby vecht tegen slaap, dan is hier eigenlijk altijd een oorzaak voor. Het is voor jou belangrijk om te ontdekken waarom jouw baby niet wil slapen. Daarom geven wij je graag inzicht in de 7 belangrijkste oorzaken van vechten tegen de slaap bij baby’s.

1. Je baby heeft last van verlatingsangst

Eén van de belangrijkste oorzaken van vechten tegen de slaap bij baby’s is verlatingsangst. Begint je baby direct te huilen of te schreeuwen als je hem of haar in de wieg of het ledikant legt? Dan kan het zijn dat je kindje gewoon bang is om alleen gelaten te worden. Dit is heel normaal in de ontwikkeling van je baby. De baby moet nog leren dat je weer terugkomt en dat een ‘afscheid’ voor het slapen gaan niet voor altijd is.

Onze tip: Je kunt een slaapwikkel voor je baby gebruiken om ervoor te zorgen dat je baby zich veiliger voelt alleen in de wieg.

2. Je baby heeft een gebrek aan slaap

Een gebrek aan slaap leidt tot vechten tegen de slaap. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is absoluut waar. Als je baby onvoldoende slaapt, dan wordt je baby chagrijnig en sneller geïrriteerd. Hierdoor ontstaan slaapproblemen. Baby’s ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap.


Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes. Dit is hét moment om je baby in de wieg of het ledikant te leggen. Zo voorkom je dat vermoeidheid omslaat in oververmoeidheid.

3. Je baby ontvangt te veel prikkels

Baby’s moeten nog wennen aan alles wat onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven. Zij kunnen schrikken van geluiden die voor ons heel normaal is, zoals het geluid van een telefoon die overgaat of de deurbel. In de eerste periode van het leven van je kindje komt er misschien ook wel veel kraamvisite en iedereen wil de baby even vasthouden en ermee knuffelen. Logisch! Wel kan dit alles ervoor zorgen dat je baby te veel prikkels ontvangt, waardoor de baby onrustig en gestrest wordt. Dit zorgt ervoor dat je baby vecht tegen slaap, eenvoudigweg omdat je baby te onrustig is om te gaan slapen.

Onze tip: Probeer de prikkels zo veel mogelijk te beperken. Zet geluiden van je smartphone zachter en plak eventueel een briefje op de deur dat mensen tijdelijk moeten kloppen in plaats van aanbellen. Probeer ook de hoeveelheid kraamvisite per dag te beperken, zodat je kindje (en jij zelf!) voldoende rust krijgt.

4. De tandjes beginnen door te komen

Je baby vecht tegen slaap en heeft een leeftijd van rond de 6 maanden? Dan is het goed mogelijk dat je baby niet in slaap wil vallen omdat je kindje iets voelt wat ongewoon is. Het gaat om het doorkomen van de tandjes. Voor je baby is dit een heel nieuw gevoel en het is geen prettig gevoel. Sommige baby’s hebben helemaal geen last van pijntjes, maar de meeste baby’s ervaren pijn en kunnen er bijkomende klachten bij krijgen, zoals lichte koorts en huiduitslag. Als je baby er vroeg bij is, dan kunnen de tandjes al vanaf 4 maanden door beginnen te komen. Volwassenen willen juist slapen als zij pijn hebben, omdat pijn niet bewust gevoeld wordt in de slaap. Baby’s realiseren zich dit nog niet en vechten daarom tegen slaap.

Onze tip: Wrijf met je vingertop over het tandvlees van je baby. De zacht wrijvende beweging zorgt voor een tijdelijke afname van de pijntjes. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een bijtring. Deze kun je in de koelkast leggen, zodat je baby een verkoelend effect ervaart. Plaats een bijtring nooit in de vriezer!

5. Je baby heeft iets nieuws geleerd

Hoe meer je baby zich ontwikkeld, hoe meer je baby leert. Het spreekt voor zich dat dit een heel gewoon proces is. Wel kan het leerproces ervoor zorgen dat je baby vecht tegen slaap. Als je baby voor het eerst is gaan staan of bijvoorbeeld voor het eerst een woordje zegt, dan is dat natuurlijk een mijlpaal om te vieren. Je baby is net zo trots als jij dat hij of zij een mijlpaal bereikt heeft. Dit kan ervoor zorgen dat je baby het nieuwe talent wil blijven oefenen. Je baby wil niet slapen, omdat de nieuwe vaardigheid niet kan worden geoefend in de slaap.

Onze tip: Ook hier kan een slaapwikkel helpen. Je baby leert dat het tijd is om te gaan slapen zodra de slaapwikkel in beeld komt. Dit brengt je baby tot rust en zorgt ervoor dat je baby toch lekker gaat slapen. Oefenen kan weer als je baby wakker wordt.

6. Vechten tegen slaap wegens onregelmatigheid

Volwassenen kunnen hier ook last van hebben. Als je op vakantie bent, en dus uit kunt slapen, dan heb je ineens meer moeite om in slaap te komen. Je doet minder overdag, je bent uit je ritme en je slaaproutine is anders. Voor baby’s geldt dit ook zo. Als je baby onregelmatigheid ervaart, dan kan dit ervoor zorgen dat je baby gaat vechten tegen de slaap. De onregelmatigheid zorgt voor een onrustig gevoel en dat leidt tot moeite met slapen.

Onze tip: Probeer zo veel mogelijk de regelmaat vast te houden voor je baby, ook in een vakantieperiode. Hoe meer je baby zich aan een eigen ritme kan houden, hoe beter je baby in slaap kan vallen.

7. Je baby voelt zich niet lekker

Baby’s kunnen zich natuurlijk ook ziek of ongemakkelijk voelen. Een verkoudheid of een infectie kan ervoor zorgen dat je baby vecht tegen slaap. Je baby is niet gewend aan het gevoel van ziek zijn en dit kan de nodige angst veroorzaken. Daarom wil je baby niet in slaap vallen en probeert je baby uit alle macht wakker te blijven. Het nadeel is wel dat je baby juist slaap nodig heeft om te herstellen.

Onze tip: Leg je baby regelmatig even in een babynestje bij jou in de buurt. Wellicht kan je baby op die manier toch de slaap vatten, al zijn het maar korte slaapjes. Als je het gevoel hebt dat je baby echt ziek is of dat de klachten te lang aanhouden, breng dan altijd een bezoek aan de huisarts.

Je baby vecht tegen slaap? Bestel bij ons wat je nodig hebt!

Je kunt je baby op meerdere manieren helpen om beter en makkelijker in slaap te vallen, zoals met een slaapwikkel of een refluxkussen. Natuurlijk kun je dit gewoon bij ons bestellen. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit artikel

Uitvoerig getest op veiligheid en comfort.

Gratis verzenden vanaf € 50 in NL en BE.

Duurzame producten van premium kwaliteit.

Voor 22:00 besteld binnen twee dagen in huis.

Meld je nu aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze handige tips, trucs en aanbiedingen rechtstreeks in je inbox!