Inbakeren afbouwen is iets waar je als ouder niet aan ontkomt. Er komt een moment waarop je baby vooral vrijheid nodig heeft tijdens het slapen. Het inbakeren is één van de beste strategieën om je pasgeboren baby lekker te laten slapen. Je baby voelt zich op deze manier veilig en geborgen, wat een goede slaap bevordert. Het helpt je baby om zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder, maar het helpt je baby ook om zich knus en warm te voelen, om te voorkomen dat de baby met benen en armen zwaait en om schrikreflexen te voorkomen. Toch, er komt een moment waarop je het inbakeren moet afbouwen. Hoe en wanneer doe je dit nu het best?

Afbouwen inbakeren: neem er vooral de tijd voor

Het belangrijkst om te weten is dat het goed is om de tijd te nemen voor het afbouwen van inbakeren. Natuurlijk, het is mogelijk om er gewoon van het ene op het andere moment mee te stoppen. Een zogenaamde ‘cold turkey aanpak’ kan goed uitpakken, maar de meeste baby’s hebben daar veel moeite mee en zullen niet meer goed kunnen slapen. Bedenk je dat het afbouwen van inbakeren een grote impact heeft op je baby. Je neemt als het ware een stukje gevoel van veiligheid en geborgenheid weg. Dit is eng voor je baby en elke baby reageert hier anders op. De beste aanpak is om het afbouwen van inbakeren rustig aan te doen. Neem er de tijd voor en let goed op hoe jouw baby reageert op elke kleine verandering.

Wanneer inbakeren afbouwen: wat is het beste moment?

Wanneer inbakeren afbouwen moet worden toegepast is eigenlijk per baby verschillend. Elke baby ontwikkelt op een eigen manier en vooral ook op een eigen tempo. Wanneer ga je het inbakeren afbouwen? Dit doe je het best wanneer je merkt dat je baby actiever wordt en probeert om te rollen. De veiligste tijd om inbakeren te gaan afbouwen is wanneer je baby rond de 2 maanden oud is. De meeste baby’s beginnen met omrollen als ze tussen de 3 en 4 maanden oud zijn. Op dat moment moet het inbakeren dus eigenlijk al volledig zijn afgebouwd. Zodra je baby al mobiel is en nog ingebakerd wordt, dan ontstaan er gevaren, waaronder verstikkingsgevaar. Wanneer je kindje omrolt of naar de buik rolt heeft het de armen nodig om terug te rollen. Dit is een automatische reflex wat passend is bij de ontwikkeling van je kindje. Wanneer je kindje is ingebakerd kan het de armen niet gebruiken om terug te rollen. Dat is gevaarlijk!
De eerste keer omrollen gebeurd vaak op een onverwacht moment, dit kan ook in het bedje zijn. Daarom is rond de leeftijd van 2 maanden de meest veilige tijd om het inbakeren te gaan afbouwen.
Is je kindje ouder dan twee maanden, dan is het nu het moment om inbakeren af te bouwen. Je kindje kan, of gaat binnenkort, een poging doen om om te rollen tijdens het spelen. Binnenkort zal je ingebakerde baby ook een poging doen in bed om te rollen.
Begin daarom op tijd met  het inbakeren afbouwen. Daarom is rond de leeftijd van 2 maanden de meest veilige tijd om het inbakeren te gaan afbouwen.

Op tijd inbakeren afbouwen is ook belangrijk voor de ontwikkeling

Er ontstaan veiligheidsproblemen als je baby nog ingebakerd wordt wanneer je baby al actief is en begint om te rollen. Toch is dit niet de enige reden waarom het belangrijk is om op tijd te beginnen met het afbouwen van inbakeren. Wanneer je baby mobieler wordt, dan kan het inbakeren er namelijk ook voor zorgen dat de baby niet in staat is om de motorische vaardigheden te oefenen. Dit zorgt voor een vertraging in de ontwikkeling van je baby. Je baby heeft op tijd de vrijheid nodig om te oefenen met het ontwikkelen van de motorische vaardigheden, zodat de ontwikkeling mooi op schema blijft.

Kun je het inbakeren eerder afbouwen?

Het inbakeren te laat afbouwen is wel mogelijk, maar het afbouwen van het inbakeren op een te vroeg moment bestaat eigenlijk niet. Er zijn namelijk ook baby’s die het inbakeren helemaal niet prettig vinden. Het inbakeren is geen noodzakelijk iets, dus als je baby het niet fijn vindt of er duidelijk minder goed door slaapt, dan is het prima om het inbakeren gewoon achterwege te laten. Je kunt in plaats daarvan ook gebruik maken van bijvoorbeeld een babyslaapzak of een slaapwikkel.

Hoe inbakeren afbouwen: handig stappenplan

Als jouw baby echt gewend is aan het inbakeren, dan is het logisch dat je je wat zorgen maakt over het beëindigen van dit ‘tijdperk’. Je baby kan ervan in de war raken en ineens minder goed slapen. Zoals gezegd werkt een ‘cold turkey aanpak’ niet voor alle baby’s. Hoe kun je dan het inbakeren afbouwen? Hieronder vind je een handig stappenplan voor hoe het inbakeren afbouwen het best werkt voor de meeste baby’s.

  • Leg je baby, ingebakerd in de inbakerdoek, in de Slaapwikkel.
  • Laat je baby hier een paar nachten aan wennen.
  • Laat je kindje slapen in de Slaapwikkel, zonder inbakerdoek, met de armpjes langs het lichaam in de wikkel.
  • Laat je baby ook hier een paar nachten aan wennen.
  • Laat je kindje slapen in de slaapwikkel met één armpje vrij.
  • Laat je baby hier opnieuw een paar nachten aan wennen.
  • Gebruik nu de Slaapwikkel met beiden armpjes vrij.

Inbakeren afbouwen lukt niet, en nu?

Het inbakeren lukt niet en je kindje blijft onrustig. Wat kun je dan doen? Het is verleidelijk om weer te gaan inbakeren, maar dit is niet de bedoeling. Uiteindelijk moet het inbakeren afgebouwd worden, dus het is een kwestie van doorzetten. Je baby zal er zeker aan wennen. Wel kun je je baby helpen om beter te gaan slapen zonder ingebakerd te worden. Dit doe je door te zorgen voor een vaste routine voor het slapen gaan. Denk aan een bad, voeding, wiegen en een slaapliedje of verhaaltje. Een vaste routine helpt je baby ontspannen, waardoor je baby beter zal slapen zonder ingebakerd te worden.

Lukt het nou echt niet, slapen zonder inbakeren. Geen paniek!
De Slaapwikkel helpt jou om deze moeilijke fase door te komen. De Slaapwikkel is een perfect hulpmiddel om je kindje ingebakerd op de rug te laten slapen. Het is niet de bedoeling dat je je kindje nog maandenlang ingebakerd laat slapen. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van je kindje en kan onveilige situaties met zich meebrengen. Maar neem even een paar dagen rust, zorg dat je zelf voldoende nachtrust hebt en probeer het na een paar dagen weer volgens bovenstaande stappenplan.

Op naar de nieuwe fase van de babytijd!

Het inbakeren afbouwen is lastig, zowel voor de ouders als voor de baby. Er komt toch een einde aan een fase en het maakt duidelijk dat je kindje snel groeit. Zodra je kleintje ongeveer 2 maanden oud is bereik je het punt dat je het inbakeren moet gaan afbouwen. Het is tijd om verder te gaan naar de volgende spannende fase van de babytijd, waarin je baby vooral veel ‘trucjes’ leert. Ben je opzoek naar babyspullen? Wij hebben een ruim assortiment in babyproducten. Denk aan zwangerschapskussens, babynestjes, babymatrassen en meer.

Deel dit artikel

Uitvoerig getest op veiligheid en comfort.

Gratis verzenden vanaf € 50 in NL en BE.

Duurzame producten van premium kwaliteit.

Voor 22:00 besteld binnen twee dagen in huis.

Meld je nu aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze handige tips, trucs en aanbiedingen rechtstreeks in je inbox!