Wanneer kan je baby omrollen, op welke momenten is het omrollen van je baby jouw taak en wat moet je eigenlijk verwachten? Het omrollen van de baby is iets waar veel ouders zich druk om maken, en waarover ze veel vragen hebben. Het is goed om te weten dat de eerste keer omrollen van je baby als een verrassing komt, zowel voor jou als voor je baby zelf. Dit wordt meer dan eens als het eerst ‘trucje’ van je baby gezien. Het laat je weten dat de kracht in de rug, de nek en de armen groeit, waardoor het omrollen mogelijk wordt.

Wanneer baby omrollen als ouder?

Je baby kan niet direct zelf omrollen, al mag het duidelijk zijn dat de ene baby er sneller mee begint dan de andere baby. We zijn immers allemaal uniek, en dat geldt ook voor de allerkleinsten. Wanneer moet je nu de baby omrollen als ouder? Begin in de eerste week al met wat buiktijd. Dit hoeft niet in de wieg. Je kunt je baby ook voor een paar minuutjes op de buik op je schoot leggen. Doe dit op een moment waarop je baby goed wakker en alert is. Laat je baby nooit op de buik slapen! Naar mate de eerste maand vordert help je je kleintje dagelijks 15 tot 20 minuten om op de buik te rollen. Uiteraard is het belangrijk om bij je baby te blijven voor deze duur. Wil je voorkomen dat een baby om kan rollen en je baby veilig laten slapen? Bekijk dan onze Snoozzz slaapwikkel.

Het opbouwen van buiktijd

Sommige baby’s vinden het heerlijk om op de buik te liggen, maar er zijn ook veel baby’s die duidelijk verontwaardigd zijn als je ze op hun buikje neerlegt. Is dit het geval bij jouw baby? Begin dan met korte buiksessies van maximaal vijf minuten en bouw het geleidelijk op naar langere speelsessies op de buik. Je kunt gebruik maken van een activiteitenmat met prikkelend speelgoed om je baby te motiveren en zo uiteindelijk ook te leren omrollen. Wanneer je baby naar speelgoed reikt, dan versterkt dit de spieren die nodig zijn voor omrollen. Je kunt je baby ook zachtjes heen en weer rollen op de rug, zodat de baby aanvoelt dat omrollen veilig is.

Wanneer kan baby omrollen van buik naar rug?

Het is goed om je er bewust van te blijven dat de ene baby gewoon iets sneller is met het aanleren van het ‘trucje’ dan de andere baby. Maak je dus geen zorgen als jouw baby er iets meer tijd voor neemt. Sommige pasgeboren baby’s zullen in de eerste dagen al op één zij rollen om te slapen, maar de meeste baby’s zijn hier in de eerste maand nog niet toe in staat. Wanneer kan de baby omrollen van de buik naar de rug? Gemiddeld moet je hiervoor rekening houden met 4 maanden. Dit is de tijd die een gemiddelde baby nodig heeft om de spieren in het bovenlichaam voldoende te ontwikkelen om te kunnen omrollen. Hoe meer ‘mini-push ups’ je baby tijdens de buiktijd doet, hoe sneller je baby kan omrollen. Er zijn baby’s die het na 3 maanden al kunnen.

Wanneer kan een baby omrollen – helemaal omrollen

Helemaal omrollen, dus van de buik naar de rug en weer terug, dat vraagt om iets meer kracht van je baby. Gemiddeld genomen kan een baby omrollen als de baby 6 maanden oud is. Wel is het belangrijk om te weten dat je baby eerder kan omrollen, dus helemaal, als je baby ook iets eerder dan gemiddeld was met het omrollen van buik naar rug. Was jouw baby juist iets later dan gemiddeld? Dan is het vaak zo dat het ook iets langer duurt voor je baby helemaal kan omrollen.

Je baby kan omrollen: waar let je op?

Als je baby zich één keer heeft kunnen omrollen, dan ontdekt je baby dat dit een heel nieuw trucje is dat met het lichaam uitgehaald kan worden. Het blijft dan ook niet bij één keer omrollen. Je baby wil ontdekken en zal de oefening dus blijven herhalen. Dit betekent voor jou als ouder vooral dat je hier goed rekening mee moet houden. Met het uitvoeren van dit trucje kan je baby namelijk ook omrollen op momenten waarop dat gevaarlijk is. Je baby heeft hier geen idee van. Zorg er dus voor dat je baby niet kan omrollen op momenten waarop dat valgevaar oplevert, zoals wanneer je baby op de commode ligt.

Omrollen baby: wat als de baby omrolt in de slaap?

Het omrollen van je baby kan natuurlijk ook in de slaap gebeuren. Wat moet je dan doen? Wanneer je baby eenmaal kan omrollen, dan zal je baby dit ook vaker in de slaap gaan doen. Dit is geen directe aanleiding tot bezorgdheid. Je baby heeft de kracht en mobiliteit ontwikkeld om op de buik te rollen, maar heeft nu ook het vermogen ontwikkeld om problemen te voelen wanneer hij of zij slaapt. De baby komt dan ook niet meer zo snel in een positie terecht waarin de ademhaling in het gedrang komt. De risicopiek voor de wiegendood, waar veel ouders zich terecht zorgen om maken, ligt tussen de 2 en 4 maanden. Het hoogste risico is dus al afgenomen tegen de tijd dat je baby zelf kan omrollen.

Wat als je je toch grote zorgen maakt?

Als ouder maak je je altijd zorgen om je kindje. Logisch, dat hoort erbij en het is niet iets om je voor te schamen. Maak je je echt zorgen om het omrollen van je baby in de slaap? Dan kun je proberen je kleintje op de rug in de wieg te leggen met een arm gestrekt. Rolt je baby dan om, dan is de kans groter dat de baby zelf direct weer terug op de rug rolt. Wil je echt zeker zijn dat je baby niet omrolt in de slaap? Dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van de Slaapwikkel.

Het omrollen van je baby is het begin van een reeks trucjes

Kan je baby omrollen? Dan is er een begin gemaakt aan het ontdekken van een hele reeks trucjes. Zodra de baby het omrollen onder de knie heeft en de nekspieren sterk genoeg zijn om het hoofd op te tillen, beide belangrijke motorische ontwikkelingsvaardigheden, dan zal je baby snel rechtop gaan zitten – eerst met een hand van jou, dan zonder hulp. Van daaruit kan je baby gaan kruipen en gaan staan. Hierna volgen natuurlijk de eerste stapjes. Geniet van deze reeks ontwikkelingen van je baby, want voor je het weet zijn de belangrijkste eerste mijlpalen bereikt!

Deel dit artikel

Uitvoerig getest op veiligheid en comfort.

Gratis verzenden vanaf € 50 in NL en BE.

Duurzame producten van premium kwaliteit.

Voor 22:00 besteld binnen twee dagen in huis.

Meld je nu aan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze handige tips, trucs en aanbiedingen rechtstreeks in je inbox!