We kennen diverse soorten bijzonder babygedrag, dingen die je baby doet die voor jou als volwassene totaal niet logisch zijn. Veel ouders vragen zich dan ook regelmatig af: ‘waarom doet mijn baby dit?’ Zeker bij je eerste kindje kunnen je bepaalde gedragingen opvallen die je niet eerder hebt gezien en waar je eigenlijk ook geen verklaring voor hebt. Het is goed om te weten dat alle pasgeborenen bijzonder babygedrag laten zien. Snoozzz.com geeft je inzicht in dit bijzonder babygedrag en geeft uitleg aan de vraag: ‘waarom doet mijn baby dit?’

Het spelen met de geslachtsdelen

Voor veel ouders is het een beetje ongemakkelijk. Er is visite en ineens begint je baby met zijn of haar geslachtsdelen te spelen. Voor ouders kan dit een momentje van schaamte opleveren. Bedenk je dan dat dit heel normaal gedrag is voor je baby. Wij zien het als bijzonder babygedrag, omdat wij dit als volwassenen niet zomaar zouden doen. De meeste baby’s beginnen met de geslachtsdelen te spelen als ze tussen de 5 en 7 maanden oud zijn. Waarom doet je baby dit? Dit heeft alles met nieuwsgierigheid te maken. Baby’s willen hun eigen lichaam leren kennen. Het geslachtsdeel behoort tot de delen van het lichaam waar ze niet zomaar op ieder moment bij kunnen. Dus, als ze er dan even wel bij kunnen, dan gaan ze op ontdekkingsreis. Wij zien het als bijzonder babygedrag, maar het is heel normaal voor  je baby. Niets om je voor te schamen!

Zwaaien met de armen als schrikreactie

Een leuk voorbeeld van bijzonder babygedrag is het zwaaien met de armen als je baby schrikt. Baby’s schrikken vaak vrij snel, van een plotselinge beweging of bijvoorbeeld een onverwacht geluid. Vrijwel elke baby begint dan direct met de armen te zwaaien, wild naar voren en naar achteren, alsof je baby probeert te vliegen. Vooral baby’s tot drie maanden laten dit bijzondere babygedrag regelmatig zien. Waarom doet je baby dit? Het is een reflex. Als je baby denkt te vallen, dan wappert je baby met de armen in de hoop dat iemand hem of haar op tijd uit de lucht grijpt, voordat de baby de grond raakt. Volwassenen zwaaien overigens ook met de armen als zij van grote hoogte vallen. Het is een schrikreflex en het geeft eigenlijk aan dat je baby goed ontwikkeld. Positief maar bijzonder babygedrag dus!

Van het ene op het andere moment rillen

Je baby ligt rustig te slapen en van het ene op het andere moment rilt je baby over het hele lijf. Het is bijzonder babygedrag dat ons als volwassenen direct het idee geeft dat je baby het koud heeft. Dit hoeft niet. Waarom doet je baby dit? Het heeft in de meeste gevallen te maken met een uitbarsting van het zenuwstelsel, wat heel normaal is. Je baby is aan het ontwikkelen en kan de eigen bewegingen nog niet goed reguleren. Rillen kan wel te maken hebben met kou. Baby’s worden in de meeste gevallen relatief dun geboren, omdat zij in de baarmoeder moeten passen. Zij hebben dus niet veel ‘vulling’ om hen te helpen de lichaamstemperatuur te reguleren. In dit geval is een extra dekentje of een extra laagje kleding natuurlijk de oplossing.

Bijzonder babygedrag: hoesten om aandacht!

Je baby hoest en jij snelt toe om te kijken wat er aan de hand is. Heeft je baby zich verslikt? Gaat het wel allemaal goed? Vervolgens kijkt je baby je lachend aan. Jouw baby heeft zijn of haar doel bereikt! Hoesten om aandacht behoort tot bijzonder babygedrag dat veel baby’s laten zien als zij ongeveer zes maanden oud zijn. Zij hebben dan geleerd dat jij bezorgd bent als iemand hoest, en dat iemand aandacht krijgt van iemand die bezorgd is. Je baby ontwikkelt dus een hoestgewoonte om aandacht te krijgen. Het hoesten is nep! Deze bijzondere babygewoonte is niets om je zorgen over te maken. Eigenlijk is het vooral gewoon hilarisch, zeker als je even terug hoest.

Het vergeten van aangeleerde trucjes

Dagelijks leert je baby trucjes. Je ziet je baby bijzondere dingen doen. Zo is er een fase waarin je baby wel in staat is om op te staan, maar vervolgens niet meer in staat is om weer te gaan zitten. Trucjes die eerder al voorbij komen zijn bijvoorbeeld het rammelen met de rammelaar of het rollen over de vloer. Het kan zijn dat je baby voortdurend over de grond rolt en van het ene op het andere moment doet je baby dat niet meer. Waarom niet? Bepaalde trucjes zijn heel complex voor je baby. Een baby herinnert zich wat hij of zij gedaan heeft, maar niet meer hóe hij of zij dat gedaan heeft. Dit is één oorzaak. Een tweede mogelijke oorzaak is dat je baby vindt dat het trucje onder de knie is. Dan is het tijd om door te gaan naar het leren van het volgende trucje.

Probeer vooral te genieten van bijzonder babygedrag

Alle baby’s laten bijzonder babygedrag zien, vanaf het moment dat zij geboren zijn. Het is heel normaal dat je baby gedrag laat zien dat op ons als volwassenen heel vreemd overkomt. Eigenlijk is het vooral belangrijk om te genieten van bijzonder babygedrag van je kindje, want al deze gedragingen verdwijnen op een bepaald moment meer en je baby zal zich niet herinneren dat het gedrag er ooit was. Als het weg is, dan komt het dus ook meestal niet meer terug. Geniet dus vooral van al die gekke, leuke en bijzondere dingen die jouw baby doet! Wil jij de ontwikkeling van je baby boosten? Laat je kindje dan regelmatig spelen op een speelkleed, zodat je baby de wereld veilig kan gaan ontdekken. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.