Je wilt je baby zelf in slaap laten vallen, maar elke keer als je de baby in de wieg of het ledikantje legt begint deze te huilen. Veel ouders krijgen hiermee te maken en weten eigenlijk niet goed hoe zij het op moeten lossen. Het kan heel frustrerend zijn als je merkt dat het je baby niet lukt om zelf in slaap te vallen. Wat kun je hieraan doen? Snoozzz.com vertelt je meer over je baby zelf in slaap laten vallen en geeft je handige tips om je baby beter te laten slapen.

Waarom slaapt je baby niet zelfstandig?

Vaak is het zo dat je baby niet zelfstandig kan gaan slapen omdat je baby hier niet aan gewend is. Wanneer je eenmaal bevallen bent, dan ga je actief met je baby aan de slag. Het ontwikkelen van een slaapritueel maakt hier vaak een belangrijk onderdeel van uit. Je wiegt je baby in je armen en zingt een slaapliedje tot je baby slaapt, of je wacht tot je baby op je buik in slaap valt en legt je baby daarna in de wieg of het ledikantje. Dit soort slaaprituelen voelen voor nieuwe ouders fijn en heel natuurlijk. Helaas zorgen deze rituelen er ook voor dat je kindje niet meer zelfstandig in slaap kan vallen. Dit noemen we afhankelijke slaapassociatie.

Wat is afhankelijke slaapassociatie precies?

Je baby doorloopt normaal gesproken een slaapcyclus. Na drie kwartier wordt je baby eventjes wakker, waarna deze naar de volgende slaapcyclus hoort te gaan. Dit moet je baby zelfstandig doen. Als je baby eraan gewend is dat jij hem of haar helpt in slaap te vallen, dan zal je baby na 45 minuten echt weer helemaal wakker worden en opnieuw jouw hulp en ondersteuning nodig hebben om verder te kunnen slapen. Doordat je baby aan dit slaapritueel gewend is geraakt, kan je baby niet meer zelfstandig in slaap vallen. Een baby die de hulp van een ouder nodig heeft om in slaap te kunnen vallen heeft last van afhankelijke slaapassociatie. Bij afhankelijke slaapassociatie is de baby dus afhankelijk van de ouder om in slaap te kunnen vallen.

Moet je je baby dan maar laten huilen?

Als je baby na een slaapcyclus van 45 minuten weer wakker wordt, en niet zelfstandig naar de volgende slaapcyclus kan, dan zal je baby dit in de meeste gevallen kenbaar maken door te gaan huilen. Veel ouders vragen zich af of je dan naar je baby toe moet gaan of dat je je baby dan maar moet laten huilen tot je baby zelf weer in slaap valt. Voorheen werd vaak gezegd dat het beter was om je baby te laten huilen. Het zou een goede manier zijn voor je baby om te leren zichzelf te troosten, en dus zelfstandig het probleem op te lossen. Daarnaast zouden de longetjes beter ontwikkelen als je de baby laat huilen. Onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat dit niet het geval is. Baby’s jonger dan een half jaar zijn niet in staat zichzelf te troosten. Je kunt dus beter even naar je baby toe gaan.

Hoe kun je je baby zelf in slaap laten vallen?

Uiteindelijk is het natuurlijk wel het doel om je baby zelf in slaap te laten vallen. Hoe doe je dit? Dit doe je vooral door stapsgewijs te werk te gaan en langzaam veranderingen in het slaapritueel aan te brengen, zodat het voor je kindje behapbaar blijft. Voer het slaapritueel dat je je baby hebt aangeleerd gewoon uit, maar wacht niet tot je baby helemaal slaapt. Voer het ritueel uit tot het moment dat je merkt dat je baby slaperig begint te worden. Zodra je baby lekker slaperig is, leg je je baby in de wieg of het ledikantje en verlaat je de babykamer. Je baby kan dan zelf in slaap vallen.

Het slaapritueel steeds iets vroeger afbreken

Je kunt je baby zelf in slaap laten vallen door het slaapritueel steeds iets vroeger te stoppen. Het begint met wachten tot je baby slaperig wordt voordat je je kindje in de wieg of het ledikant legt. Stapsgewijs werk je toe naar het moment waarop je baby gewoon nog wakker is op het moment dat je je kindje in de wieg of het ledikant legt. Uiteindelijk haal je op die manier langzaam het aangeleerde slaapritueel uit het systeem van je baby, waarna je baby zelf in slaap leert vallen.

Je baby zelf in slaap laten vallen overdag

Baby’s hebben natuurlijk een heel ander slaapritme dan volwassenen. Het is dan ook zo dat je baby ook overdag slaapt. Je ziet het slaapritme van je baby veranderen naar mate je baby ouder wordt. Ook bij de slaapjes overdag kun je gemakkelijk oefenen met je baby, zodat je baby zelfstandig in slaap leert vallen. Dit hoeft ook zeker niet per se in de wieg of het ledikant. Je kunt je baby makkelijk overdag in een babynestje laten slapen en daarmee oefenen om je baby zelf in slaap te laten vallen. Bedenk je altijd dat het tijd nodig heeft om je baby te leren zelfstandig in slaap te vallen als je kindje dat niet gewend is. Geef het de tijd en je zal zien dat het uiteindelijk vanzelf steeds beter, makkelijker en sneller gaat.

De baby zelf in slaap laten vallen lukt echt niet

Helaas zijn er ook onder de baby’s moeilijke slapers. Lukt het echt niet om je baby zelf in slaap te laten vallen en twijfel je misschien wel of er een andere oorzaak is? Aarzel dan nooit om eens langs de huisarts te gaan. Deze kan controleren of je baby door andere redenen niet goed zelfstandig in slaap kan vallen. Daarnaast kan je huisarts je uiteraard ook van persoonlijk advies voorzien. Wil je meer weten van ons over je baby zelf in slaap laten vallen? Neem dan gerust contact met ons op.