Je baby verslikt zich en je voelt direct een gevoel van paniek in je opborrelen. Dit is een logische reactie. Wanneer een baby zich verslikt, dan kan je baby gaan hoesten, kokhalzen en ‘borrelen’. In alle gevallen is het heel naar om aan te zien en je wilt het zo snel mogelijk oplossen. Een belangrijke eerste stap is om vast te stellen of de baby zich verslikt of dat er sprake is van stikken. In eerste instantie kan dit namelijk erg op elkaar lijken. Snoozzz.com vertelt je graag meer over verslikken en stikken bij de baby, en geeft je natuurlijk belangrijke tips en adviezen.

Waarom verslikt je baby zich?

De ene baby verslikt zich regelmatig, terwijl de andere baby er vrijwel nooit mee te maken krijgt. Dit is per baby verschillend. Een baby verslikt zich in de meeste gevallen omdat je baby nog moet wennen aan het slikken zelf. Is je baby als iets ouder? Dan verslikt je baby zich soms gemakkelijk in een stukje fruit of ander minder fijngemalen voedsel, omdat je baby nog niet goed weet wanneer eten voldoende gekauwd is om het door te kunnen slikken.

De baby verslikt zich in niet fijngemalen voedsel

Wanneer je van fijngemalen voedsel overstapt op voedsel dat gekauwd moet worden, dan betekent dit dat je baby moet wennen aan nieuwe structuren in de mond. Je baby kan hier zo op focussen, dat je baby zich verslikt. Dit gebeurt dan eenvoudigweg omdat het eten nog onvoldoende gekauwd is om goed door te kunnen slikken. Een eerste reactie kan zijn om terug te stappen naar fijngemalen voedsel. Doe dit niet. Het is belangrijk dat je baby leert kauwen. Als je je baby wilt helpen, dan zorg je ervoor dat je kleine stukjes eten geeft en dat je goed de tijd neemt voor het eten geven. Rustig eten, op een ontspannen manier, helpt je baby ook om de tijd te nemen om het eten goed te kauwen.

Wat moet je doen als je baby zich verslikt?

Als je baby zich verslikt, dan begint je baby vaak te hoesten en te proesten. Ook kan je baby gaan kokhalzen of een borrelend geluid maken. In veel gevallen zorgt het hoesten en proesten al voor een oplossing. Je baby lost het verslikken in dit geval zelf op, zoals volwassenen dit ook doen. Gaat het om een ernstigere verslikking die je baby niet zelf op kan lossen? Dan volg je het volgende stappenplan:

  • Leg je baby op de buik op je onderarm
  • Zorg ervoor dat de romp hoger ligt dan het hoofd
  • Laat de kaak van je baby op je hand rusten
  • Gebruik de hiel van je hand om tussen de schouderbladen te slaan
  • Controleer na elke slag of de verslikking is opgelost
  • Doe maximaal 5 van deze slagen op de rug

Wanneer deze 5 slagen niet helpen, dan doe je het volgende:

  • Draai je kindje om, zodat deze met de rug op je onderarm ligt
  • Zorg ervoor dat de romp hoger ligt dan het hoofd
  • Laat het hoofd van je baby in je hand rusten
  • Plaats 2 vingers midden op de borstkas
  • Duw maximaal 5 maal stevig op de borst van je baby

Wat als dit stappenplan niet helpt?

In ernstige situaties is bovenstaand stappenplan niet voldoende om het probleem op te lossen. Wanneer dit aan de hand is, dan is het belangrijk om 112 te bellen. Plaats je baby op de rug op de grond en blijf je baby aanraken door de voetjes en handjes te kriebelen en in het gezicht te blazen. Wacht tot de hulpdiensten arriveren. Vertelt de centrale dat je moet gaan reanimeren? Doe dit dan. Doe dit nooit zonder aanwijzingen. Ook heel belangrijk: schud je baby niet!

Mijn baby slikt veel: wat betekent dat?

Er zijn baby’s die zich vaker verslikken dan gemiddeld, maar er zijn ook baby’s die gewoon vaker slikken dan gemiddeld. Wanneer het je opvalt dat je baby erg vaak slikt, dan kan dit te maken hebben met reflux. Het is namelijk zo dat reflux ervoor zorgt dat de baby voortdurend het gevoel heeft opborrelende merk of voeding weg te moeten slikken. Je kunt gebruik maken van een refluxkussen om te ontdekken of dit het probleem oplost. Blijft je baby veel slikken? Dan is het verstandig om even met je baby langs de huisarts te gaan.

Mijn baby lijkt te stikken: wat nu?

Het kan lastig zijn om te zien of je baby zich verslikt of dat je baby ergens in stikt. Als je baby lijkt te stikken, dan kan er sprake zijn van verslikking. Het is niet makkelijk, maar het is belangrijk om een paar seconden te wachten tot je actie onderneemt. In veel gevallen kan je baby het probleem namelijk zelf oplossen als je baby lijkt te stikken. Lukt dit niet? Let dan op de volgende signalen die wijzen op verstikking:

  • De baby raakt buiten bewustzijn
  • Je baby gaat blauw of rood zien
  • Je ziet paniek in de ogen van je baby
  • De ademhaling klinkt piepend of ‘stikkend’
  • Je baby stopt met hoesten

Zolang je baby hoest en proest, dan is er geen sprake van directe verstikking. Er kan nog lucht door de luchtpijp. Onderneem direct actie als je één van bovenstaande zaken constateert. Je kunt beginnen met het stappenplan dat we eerder omschreven hebben. Als dat niet werkt, dan bel je 112 en volg je de instructies van de centralist op.

Wanneer kan een baby stikken?

Een baby kan op de eerste plaats stikken door eten dat wordt doorgeslikt terwijl het nog onvoldoende gekauwd is. Ook kan de baby stikken in kleine objecten die de baby in de mond stopt. Kan een baby stikken door verstopte neus of neusverkoudheid? Dit is een vraag die we veel horen. Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor. Kan een baby stikken in eigen spuug? Ook deze vraag komt veel voor. Wanneer het lijkt of je baby stikt in de eigen spuug, dan is het belangrijk je baby op de buik te leggen en op de rug te kloppen. Komt dit relatief vaak voor? Dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Let wel op met buikslapen bij baby’s. Wees hier voorzichtig mee.

Bij twijfel altijd naar de huisarts

Verslikken en stikken. In beide gevallen krijg je te maken met een situatie die je als ouder niet bij je baby wilt zien. Maak je je zorgen of twijfel je of bepaalde symptomen wel gewoon zijn? Bezoek dan altijd een huisarts. Je kunt beter een keer te veel naar de huisarts gaan dan een keer te weinig. Het komt vaker voor dat klachten van verslikken en stikken worden veroorzaakt door reflux. Bij ons kun je een handig kussen bestellen dat de klachten van reflux vermindert of wegneemt, afhankelijk van je baby. Wil je meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.