Baby en bewegen: welke bewegingen zijn nu eigenlijk gewoon en gezond, en welke niet? In de basis kan je baby bewegen op veel verschillende manieren. We staan er soms van te kijken hoe flexibel een baby is. We herkennen vaak veel bewegingen van de baby als ‘normaal’, maar er zijn ook bewegingen die opvallen en waar sommige ouders zich zorgen over maken, of waarvan zij zich afvragen wat het precies betekent. Zie je jouw baby bewegen op een specifieke manier en vraag je je af of dat gewoon is? Je bent niet de enige! Daarom hebben wij van Snoozzz.com een aantal bewegingen van de baby hieronder uitgelegd, van bewegingen in de buik tot bewegingen na de geboorte.

De baby beweegt veel in buik

Vanaf het moment dat je ongeveer 7 weken zwanger bent gaat je baby bewegen in de baarmoeder. De foetus is dan nog heel klein, waardoor het goed kan zijn dat je dit nog niet voelt. Voel je het wel? Dan is dit heel normaal. De baarmoeder biedt niet heel veel ruimte om lekker te bewegen, en juist daarom voel je je baby bewegen. Na 7 weken is je baby al in staat om de nek te bewegen, bijvoorbeeld. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer je baby gaat bewegen. Zo kun je voelen dat je baby begint te duimen, dat er been- en armbewegingen zijn, dat je baby zich even lekker uitrekt of dat je baby de hik heeft. De baby beweegt veel in de buik en dit is niets om je zorgen over te maken. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Er zijn aanstaande moeders die last krijgen van de bewegingen van de baby in de buik. Rugklachten komen hierdoor ook vaker voor. Je kunt een zwangerschapskussen gebruiken om het ongemak wat te verlichten. Dit kussen kun je na de geboorte van je kindje gebruiken om meer comfort te bieden aan je baby, bijvoorbeeld tijdens het voeden.

De baby beweegt veel in slaap

Iedereen vindt het heerlijk om te kijken naar een slapende baby. De baby ligt zo lief en rustig te slapen… Toch is dit lang niet altijd het geval. De baby beweegt veel in de slaap en veel ouders vragen zich af of dit gewoon is. Gelukkig is er niets om je zorgen over te maken. Het is namelijk zo dat slapen ook iets is dat een baby moet leren. Het gaat niet vanzelf, al zou je misschien denken dat dat wel zo is. De baby beweegt veel in de slaap, omdat er – net als bij volwassenen – meerdere slaapfases ontstaan. Het verschil is dat volwassenen heel makkelijk van de ene slaapfase naar de andere slaapfase gaan, en bij baby’s werkt dit nog niet zo.

Baby’s worden half wakker wanneer zij van slaapfase wisselen en dat zorgt ervoor dat de baby gaat bewegen. De ene baby doet dit vaker dan de andere, maar het is heel normaal. Vind je dat je baby overmatig beweegt? Dan kan een babynestje helpen om je baby wat rustiger te maken in de slaap. Een babynestje zorgt voor een hoger gevoel van veiligheid en geborgenheid bij je baby.

De baby beweegt veel met armen en benen

In de basis kan je baby bewegen op manieren die voor veel volwassenen niet meer mogelijk zijn. Voor een baby is het heel gewoon om de teentjes makkelijk op te tillen en tegen de kin aan te drukken. Jouw baby kan bewegen op zeer flexibele wijze en dit zie je ook aan de manier waarop de armen en benen soms letterlijk alle kanten op kunnen zwiepen. Beweging is goed voor de ontwikkeling van je baby, dus speels zwiepen met armen en benen is niets om je zorgen over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam.

Beweging is niets om je druk over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om het lichaam te leren kennen en te ontdekken. Toch, merk je dat jouw baby wel erg veel met armen en benen  beweegt, bijvoorbeeld ook in de slaap? Dan kan het zijn dat je baby over-alert is. Door de hevige bewegingen van de armen en benen kan de baby zichzelf wakker houden. Een slaapwikkel kan helpen om je baby beter tot rust te brengen.

De baby beweegt en kreunt in slaap

We noemden het eerder al even. Een baby slaapt niet op ieder moment rustig en in alle stilte. De baby beweegt en kreunt in de slaap, en daar is gelukkig niets mis mee. Volwassenen maken ook geluiden in hun slaap, al doet de ene persoon het vaker en luider dan de andere. Baby’s volgen een ander slaappatroon dan volwassenen als het gaat om het doorlopen van de slaapfases. Tijdens de actieve, lichte slaap van de baby kan je kindje meer bewegen en gekke geluidjes maken. Merk je dat de baby beweegt en kreunt in de slaap? Dan is je baby waarschijnlijk in de slaapfase die vergelijkbaar is met de REM-slaap, ofwel de droomfase, van volwassenen. Niets om je zorgen over te maken.

De baby beweegt en kreunt in de slaap op het moment dat de actieve, lichtere slaapfase is ingegaan. Dit is de eerste slaapfase waar je baby in terecht komt. Door de oppervlakkige slaap kan de baby verschillende soorten geluiden maken en kan je baby bewegen op verschillende manieren. Sommige baby’s kreunen, andere baby’s lachen, giechelen of maken geluiden die zelfs op schreeuwen kunnen lijken.

De baby beweegt hoofd tijdens fles

De baby beweegt het hoofd tijdens de fles of tijdens het geven van borstvoeding. Het kan lijken dat je baby de voeding weigert. We zien dat de baby het hoofd beweegt, of schudt, tijdens het voeden in meerdere situaties. Dit kan de baby doen omdat je baby last heeft van spruw. Je kunt dit aan witte plekjes in de mond herkennen. Merk je dat je baby vreemde, klokkende geluidjes laat horen tijdens het schudden met het hoofd? Dan kan dit een teken zijn dat het pijnlijk is om te drinken. Zie je witte plekjes in de mond van je baby? Ga dan even langs de huisarts.

Geef je je baby flesvoeding en de baby beweegt het hoofd tijdens de fles steeds alsof hij of zij de fles wilt ontwijken? Dan kan dit ook zijn omdat de fles niet bevalt. Er zijn veel soorten babyflesjes op de markt en niet elke baby is even blij met elke soort speen. Het kan dus de moeite waard zijn om eens een andere fles / speen te proberen. Beweegt je baby veel tijdens het krijgen van de fles of borstvoeding? Let er dan op dat de baby makkelijker veel lucht binnen krijgt. Het kan goed zijn om je baby extra te laten boeren en over de rug te wrijven na het voeden.

Laat je baby bewegen voor een goede ontwikkeling

Natuurlijk wil je baby bewegen, en dat is ook heel goed en gezond voor de ontwikkeling. Veel ouders zijn bang dat de baby in een verkeerde positie terecht komt, bijvoorbeeld als je baby actief is met bewegen in de slaap. Je kunt dan een slaapwikkel voor de baby gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de baby de armen en benen gewoon kan bewegen, maar dat de baby niet per ongeluk in een verkeerde houding kan gaan liggen. Veel bewegingen van je baby zijn heel normaal. Maak je je echt zorgen? Dan is het altijd goed om langs de huisarts te gaan. Natuurlijk kun je bij ons alles bestellen wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat jouw baby zich altijd comfortabel en veilig voelt. Heb je informatie of advies nodig bij het bestellen? Neem dan gerust contact met ons op.